Vicepremierul Victor Osipov va efectua astăzi, 5 iulie, o scurtă vizită la Moscova. Vizita are loc înainte de reuniunea în formatul 5+2 ce va avea loc la Viena în această săptămână.
Potrivit serviciului de presă a Guvernului, agenda propusă pentru această rundă vine să continue discuţiile iniţiate la Astana. Va fi efectuată o evaluare a dialogului curent dintre Chişinău şi Tiraspol la nivel de reprezentanţi politici şi vor fi prezentate ultimele iniţiative ce ţin de promovarea măsurilor de consolidare a încrederii. Va continua căutarea soluţiilor în ceea ce ţine de asigurarea libertăţii circulaţiei persoanelor între cele două maluri ale Nistrului şi sistemul de garanţii în procesul de reglementare. De asemenea, pe 7-8 iulie la Viena se preconizează iniţierea discuţiilor privind elaborarea unei „hărţi de parcurs (Roadmap)” a negocierilor în vederea relansării lor la nivel formal.
Potrivit Europei Libere, situația din regiunea transnistreană ar fi fost un subiect al convorbirilor de la Varșovia între ministrul polonez de externe Radek Sikorski și secretarul de stat american Hillary Clinton. Şeful diplomatiei de la Varşovia a spus că cel puţin trei ţări ale Uniunii Europene ar fi cerut Rusiei să îşi retragă armata de pe teritoriul Moldovei.
Reamintim că în turneul său în Europa de Răsărit doamna Clinton a vorbit despre nevoia căutării unei soluţii în conflictul transnistrean în formatul 5 plus 2 şi în Ucraina, la convorbirile cu Constantin Grişcenko, ministrul ucrainean de externe.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE