La Guvern au avut loc, iarăși, discuții între fermieri și premierul Recean. Agricultorii solicită de la autorități să fie identificate 350 de milioane de lei, până marția viitoare, pentru subvenții în agricultură și pentru a-și scoate tractoarele din Piața Marii Adunări Naționale. Declarația a fost făcută de reprezentanții agricultorilor, după întâlnirea de joi seară cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Totodată, premierul, Dorin Recean, le-a promis agricultorilor că până săptămâna viitoare vor veni cu alte calcule la acest subiect.

„Eu cred că este realist ca cel târziu marți Guvernul să vină cu o promisiune în ceea ce privește subvențiile și compensațiile. În paralel, vă rog să participați mâine la întâlnirea cu reprezentanții băncilor. În același timp, noi vom căuta soluții să facem acest fond de garantare. Marți, vom reveni cu cifre clare și termeni limită”, a declarat Dorin Recean.

După întâlnirea din această seară ministrul Agriculturi, Vladimir Bolea, a declarat că au fost găsite 100 de milioane de lei prin intermediul fondului de garantare ODA, pentru subvenționarea domeniului, notează Moldova1.De asemenea, vicepremierul Vladimir Bolea și agricultorii vor avea vineri o întrevedere cu reprezentanții băncilor pentru a discuta despre reeșalonarea creditelor și micșorarea dobânzii.

Reprezentantul Asociației „Forța Fermierilor", Alexandru Slusari, a anunțat că, în urma discuțiilor din această seară, s-a convenit asupra unei noi întalnitri cu premierul Dorin Recean, care urmează să aibă loc marți, la solicitarea acestuia, iar dacă nu vor vedea acțiuni concrete din partea autorităților, fermierii amenință cu proteste de amploare. Slusari a dat de înțeles că fermierii nu sunt de acord cu soluțiile propuse de Guvern adică de a avea o discuție cu BNM și de a apela la fondul de garantare ODA.

„Discuția a fost una stranie. Anterior noi am primit promisiunea de la doamna Președintă precum că în 2 zile să fie clarificată poziția Uniunii Europene privind posibilă alocarea resurselor financiare pentru acoperirea agricultorilor la producerea culturilor cerealiere și oleaginoase. Președintele Parlamentului ne-a comunicat că deja sunt identificate 200 mln lei pentru plata compensațiilor. Totodată, domnul Recean a fost evaziv în discuția cu fermierii. Pănă la urmă dumnealui public a promis că vom primi răspuns concret referitor la sumele compensațiilor și termenele de achitare a acestora marți dimineață.

Fermieriii au suspiciuni rezonabile că autoritățile pur și simplu trag de timp, chiar dacă Asociația a demonstrat flexibilitatea maximală în negocieri și a propus că inițial să fie alocate măcar 350 mln lei pentru salvarea fermierilor mici și mijlocii.

În urma dezbaterilor democratice Forța Fermierilor a decis că linia de credibilitate față de sinceritatea autorităților în raport cu producători agricoli este 27 iunie, marți, cănd așteptăm răspunsul final de domnul prim-ministru. Pentru aceasta zi azi vom depune declarația privind desfășurarea unui marș cu tehnica agricolă în jurul Guvernului. În cazul dacă vom fi mințiți, reacția agricultorilor va fi una dură. Nu putem admite falimentul fermierilor mici și mijlocii cu tot cu satele și transformarea Moldovei în moșia la 3-4 companii transnaționale”, a precizat Alexandru Slusari.

În discuție cu fermierii, președintele Parlamentului, Igor Grosu a precizat că statul a identificat deja 200 de milioane de lei, bani care vor fi alocați pentru compensarea pierderilor agricultorilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE