Parlamentul se întrunește într-o sesiune extraordinară, iar pe  ordinea de zi  va fi reexaminată Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor în conformitate cu obiecțiile expuse de Președintele Republicii Moldova.

Șeful statului are obiecții la legea votată recent de majoritatea parlamentară, iar ele se referă la raporturile juridice între deciziile judecătoreși și cele ale Comisiei de evaluare. Președintele vrea ca norma să stabilească că, Comisia de evaluare să poată neglija hotărârile judecătorești irevocabile, contrar recomandărilor categorice ale Comisiei de la Veneția, care a considerat inadmisibil acordarea unui asemenea drept Comisiei de evaluare a judecătorilor și procurilor (vetting). Totodată, din textul legii proups de președinte Comisia de evaluare va putea contesta hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii și cel al Procurorilor.

 „Cu regret, în Legea propusa pentru promulgare nu se prevede posibilitatea Comisiei de evaluare de a contesta hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii sau ale Consiliului Superior al Procurorilor care, fără vreo explicație plauzibilă, nu urmează recomandările Comisiei.(...) În opinia mea, ambele legi ar trebui si prevadă dreptul comisiilor de evaluare de a contesta hotărârile consiliilor în privința atât a promovării, cât și a nepromovării evaluării”, consideră Șeful statului.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi spune că prin aceste propuneri Președintele Sandu aruncă mănușa Comisiei de la Veneția și calcă în picioare condiționalitățile UE.

„Straniu, abia și-a tras Maia Sandu noul CSM, dar deja nu are încredere în el. Prin neglijarea recomandărilor esențiale ale Comisiei de la Veneția, atentează la autoritatea acestei structuri importante a Consiliului Europei, aduce grave prejudicii de imagine țării și ne îndepărtează de dezideratul integrării europene. Totodată, prin neglijarea recomandărilor esențiale ale Comisiei de la Veneția, desconsideră condiționalitățile UE care prescriu, evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor (vettingul) urmează să respecte întocmai avizele Comisiei de la Veneția. Maia Sandu, prin noul derapaj antidemocratic, face totuși un lucru bun, mai bagă un cuțit în corpul în putrefacție al reformei eșuate a justiției PAS și arată cetățenilor și partenerilor țării că, această guvernare este inadecvată, disperată și antidemocratică,  iar vettingul nu urmărește decât subordonarea politică a justiției pentru protejarea schemelor de furt a banului public, eliminarea oponenților politici și menținerea statului capturat.

Venim cu un apel către guvernare să renunțe la abuzul constituțional care va discredita țara și va crea un nou blocaj în parcursul nostru european”, a scris Fadei Nagacevschi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE