Rusia a atacat miercuri dimineață portul Izmail de pe Dunăre, la 15 kilometri de Tulcea. Un atac cu drone explozive ruseşti a lovit infrastructura portuară şi a provocat incendii în regiunea Odesa, în sudul Ucrainei.

Drone rusești au atacat în primele ore ale zilei de miercuri instalații portuare și de depozitare a cerealelor din sudul regiunii de coastă ucrainene Odesa, dând foc unora dintre ele, a scris guvernatorul regional Oleh Kiper pe aplicația de mesagerie Telegram. De asemenea, capitala Kiev a fost vizată de un atac masiv cu drone, dar toate au fost doborâte, provocând însă unele pagube materiale, relatează Reuters și AFP.

„În cursul nopții, inamicul a îndreptat drone de atac spre sudul regiunii Odesa. În urma atacului, au izbucnit incendii la instalațiile portului și infrastructurii industriale din regiune, iar un lift a fost avariat. Toate serviciile relevante lucrează la fața locului”, a anunțat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper. Nu au fost raportate victime, a precizat guvernatorul.

„Ținta evidentă a inamicului a fost infrastructura portuară și industrială a regiunii. Forțele de apărare aeriană au lucrat neobosit timp de aproape trei ore”, a anunțat, la rândul său, armata ucraineană.

Presa ucraineană a relatat că dronele „Shahed”, de fabricație iraniană, au sosit dinspre Marea Neagră și apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Izmail, un port-cheie din care grânele ucrainene sunt transportate cu barje spre portul românesc Constanța de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe, scre News.ro.

Pentru prima dată de la expirarea acordului privind cerealele, mai multe nave de marfă străine sosiseră duminică în portul Izmail prin Marea Neagră, a relatat presa ucraineană.

Un alt atac rusesc, la sfârșitul lunii iulie, a vizat terminalul portuar Izmail din Delta Dunării, distrugând un depozit de cereale.

Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastruturii agricole și portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră, care permitea exporturile ucrainene. De atunci, micile porturi fluviale de pe Dunăre, Reni și Izmaïl, din regiunea Odesa, aflate la granița cu România, au devenit principala cale de ieșire pentru produsele agricole ucrainene.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE