135 de milioane de euro, planificate inițial de UE pentru programele cu Rusia și Belarus vor fi transferate pentru a consolida cooperarea cu Republica Moldova și Ucraina. Comisia Europeană a decis să transfere banii din Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională, planificat inițial pentru  programele Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia și Belarus.

„Decizia de a anula cooperarea preconizată inițial cu Rusia și Belarus prin programele noastre Interreg este rezultatul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Mă bucur că fondurile pe care le-am planificat inițial pentru această cooperare vor beneficia acum programele UE cu Ucraina și Moldova. Acest lucru va contribui la consolidarea colaborării dintre regiunile UE și partenerii ucraineni și moldoveni”,a declarat comisarul pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira.

Potrivit Comisiei Europene, această finanțare va sprijini programele Solidarity Lanes („Căi de solidaritate”), și dezvoltarea legăturilor transfrontaliere de transport, servicii medicale, proiecte din domeniul educație și cercetare, scheme de incluziune socială, precum și consolidarea capacităților instituționale a autorităților publice ucrainene și moldovenești.

În urma agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și în conformitate cu măsurile adoptate de UE, în martie 2022, Comisia suspendase inițial cooperarea cu Rusia și aliatul său Belarus în cadrul programelor Interreg. Acest lucru a condus la redistribuirea a 26 de milioane de euro pentru a sprijini programele de cooperare cu Ucraina și Moldova. Această decizie ajută la redistribuirea fondurile rămase din perioada 2021-2027 în același mod.

Comisia a decis, de asemenea, că Finlanda, Estonia, Letonia și Polonia, care trebuiau să participe la programe de cooperare cu Rusia și Belarus pot participa la alte programe Interreg existente.oldova şi Ucraina

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE