Lista companiilor exportatoare de fructe şi legume în Federaţia Rusă va fi actualizată, anunţă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc a declarat joi, 26 august, într-o conferinţă de presă, că lista companiilor exportatoare urmează să fie modificată în strictă coordonare cu Inspectoratul Fitosanitar şi cu Asociaţia producătorilor şi exportatorilor  de produse vegetale, care în regim de urgenţă se vor convoca astăzi în cadrul unei şedinţe.

“Cel mai important criteriu de selectare a companiilor va fi asigurarea inofensivităţii de către aceste companii”, a menţionat Valeriu Cosarciuc. Numărul potenţialelor companii care urmează să fie selectate în lista pentru exportul în Rusia este de circa 300 companii.
Potrivit ministrului, lista urmează să fie transmisă  Rosselhoznadzor  pentru aprobare chiar astăzi. De asemenea, reprezentanţi ai ministerului vor pleca la Moscova pentru a discuta detaliile acestei probleme.
“Acest lucru a fost posibil datorită adresării premierului Vlad Filat către omologul său Vladimir Putin”, a precizat Cosarciuc.
Îm context, Cosarciuc s-a arătat nedumerit de ce din cele 136 companii propuse de Ministerul Agriculturii,  Rusia a acceptat numai 33, din moment ce Memorandumul semnat între aceste două ţări în anul 2008, prevede un punct, potrivit căruia companiile moldoveneşti nu pot exporta  produse în Federaţia Rusă numai dacă au încălcat de trei ori principiul inofensivităţii.
Totodată, ministrul agriculturii dă asigurări că relaţiile comerciale dintre Rederaţia Rusă şi R. Moldova nu vor avea de suferit.
Menţionăm că, Rusia a decis să reducă numărul companiilor din Republica Moldova care exportau mere pe piaţa rusă, acuzând că ar fi identificat prea multe pesticide în fructele moldoveneşti, după ce şi producătorilor de vin li s-a imputat un conţinut ridicat de dibutilftalat. Totodată, aceasta a anunţat că nu este vorba despre un embargou al fructelor moldoveneşti pe piaţa rusă.
Premierul Vlad Filat a comunicat ieri că a expediat o scrisoare omologului său din Rusia, Vladimir Putin, în care i-a solicitat intervenţia în problema exportului produselor moldoveneşti.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE