Moscova a prelungit până marţi seară termenul limită pentru plata datoriei pentru lunile aprilie şi mai, dar Minskul nu a virat niciun ban.
 
"La ora locală 22.00 (23.00 ora României), nu fusese făcută nicio plată pentru electricitate. Confirmăm că, începând din 29 iunie, la ora locală 00.00 (1.00 ora României), am sistat complet furnizarea de electricitate către Belarus. Aşteptăm ca Belarusul să facă următoarea plată în câteva zile", a declarat un oficial din compania rusă de export de electricitate, Inter RAO.
 
Inter RAO a redus în 9 iunie la jumătate cantitatea de curent furnizată Belarusului, ca avertisment, şi a ameninţat că va sista complet exporturile în 22 iunie. Compania belarusă de utilităţi, Belenergo, a transferat 21,2 milioane de dolari în 15 iunie - plata datoriei pe luna martie.
 
Compania rusă acoperă circa 10% din consumul total de curent electric din Belarus, una dintre principalele sale pieţe. În 2009, Belarusul a reprezentat al doilea client al Inter RAO, după Finlanda. Minskul a cumpărat energie electrică în valoare de peste 151 de milioane de dolari.
 
Belarusul este afectat de o criză economică gravă, provocată de deficitul comercial mare şi de cheltuielile semnificative făcute înainte de alegerile din decembrie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE