România va procura un miliard de metri cubi de gaze din Azerbaidjan, iar prin acest contract, care va derula din aprilie, va fi ajutată și Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat președintele Camerei Deputaţilor de la București, Marcel Ciolacu, care a avut o întrevedere, cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, transmite IPN.

„România are o șansă extraordinară de a deveni poarta către Uniunea Europeană pentru gazele și energia din Azerbaidjan. Astfel putem deveni un actor regional important în asigurarea securității energetice a Europei. Am discutat astăzi cu președintele Ilham Aliyev despre trei proiecte energetice majore. Primul a vizat contractul de achiziție a 1 miliard de metri cubi de gaze, contract ce se va derula din aprilie, timp de un an de zile. Am propus ca, prin acest contract, să ajutăm și Republica Moldova, iar președintele Aliyev a susținut propunerea noastră”, a precizat oficialul român.

Potrivit lui, s-a discutat și un proiect ce vizează transportul de gaz lichefiat, respectiv, parteneriatul dintre Romgaz și Socar privind construirea a două terminale la Marea Neagră (de gaz natural lichefiat și o instalație de regazificare). Un alt proiect vizează dezvoltarea infrastructurii cablului submarin de transport prin Marea Neagră necesar transportului energiei verzi, prin România, din Marea Caspică spre Europa.

Consumul total de gaze naturale al României în ultimii ani este aproximativ de 12 miliarde metri cubi

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE