REZULTATE ALEGERI SUA: Barack Obama a câştigat alegerile prezidenţiale americane şi va rămâne încă patru ani la Casa Albă, unde va fi nevoit să coabiteze cu o Cameră a Reprezentanţilor republicană, deci ostilă. Rezultatele se bazează pe estimările principalelor televiziuni americane, scrie Realitatea.net.
REZULTATE ALEGERI SUA: Barack Obama a obţinut numărul de electori necesari pentru victorie după ce s-a impus în mai multe state importante, printre care Ohio şi Michigan. După lunga campanie electorală şi lupta strânsă din sondaje, victoria din ziua alegerilor a părut una uşoară.
”Totul s-a întâmplat datorită vouă. Mulțumesc”, a scris Barack Obama pe contul său de Twitter, la puțin timp după anunțul privind realegerea sa la Casa Albă.
Este pentru a doua oară, după cel de-al doilea Război Mondial, când un democrat este reales în funcția de președinte, după Bill Clinton, în anii 1990.
Preşedintele va fi nevoit totuşi să coabiteze cu o Cameră a Reprezentanţilor ostilă, care i-a pus probleme în ultimii ani de guvernare. Deocamdată însă, pentru democraaţi este momentul euforiei. Susținătorii săi din Chicago au început deja să sărbătorească, în timp ce la Boston, unde s-au adunat republicanii, atmosfera este una tristă. Abilul strateg republican Karl Rove a refuzat să admită victoria democrată în Ohio în ciuda faptului că televiziunea pro-republicană Fox News a estimat că statul -cheie a fost câştigat de Obama.
REZULTATE ALEGERI SUA: Obama convinge după patru ani dificili
Ajuns la putere cu un slogan al speranţei, Barack Obama, primul preşedinte de culoare al SUA, care aspiră la un al doilea mandat de patru ani la Casa Albă, trebuie să-şi asume un bilanţ care a dezamăgit anumiţi alegători şi să continue să întruchipeze schimbarea, notează Mediafax.
"Progresul este dificil. Schimbarea poate fi lentă", recunoaşte Obama, în timp ce adversarul său republican Mitt Romney îl acuză că nu şi-a respectat promisiunea de a-i uni pe americani şi, mai ales, de a repune economia pe picioare.
Dar, "dacă doriţi să continuaţi să încercaţi să ajungeţi la această imagine a Statelor Unite pe care o purtăm în inimă, schimbarea va veni", a adăugat Obama, în momentul în care sondajele arătau că alegătorii sunt dezamăgiţi după patru ani de criză economică, aceasta fiind cea mai gravă începând din anii '30.
Interlocutorii săi vorbesc de un preşedinte rezervat, cerebral, dar şi foarte competitiv, căruia nu-i place să piardă nici în politică, nici la baschet.
La Convenţia democrată de la Boston, în 2004, care îl învesteşte pe John Kerry să lupte împotriva lui George W. Bush, îşi face cu adevărat apariţia pe scena naţională americană Barack Hussein Obama, fiul unui kenyan şi al unei americance, apărând o abordare consensuală a politicii, care seduce.
Obama, născut în august 1961 în Hawaii şi care şi-a petrecut o parte din copilărie în Indonezia, reprezintă la această dată, de şapte ani, sudul dezmoştenit de la Chicago în Senatul statului Illinois (nord). La începutul anului 2005, el accede în Senatul de la Washington, iar graţie charismei şi elocvenţei de care dă dovadă devine favoritul mass-media.
Patru ani mai târziu, după o ascensiune meteorică în cursul căreia o înfrânge pe Hillary Clinton în alegerile primare democrate pentru ca apoi să triumfe în faţa veteranului republican John McCain în alegerile prezidenţiale, el devine succesorul lui Bush şi se instalează, la vârsta de 47 de ani, la Casa Albă.
Statele Unite au ales "speranţa în locul fricii", a afirmat Obama după ce a depus jurământul la 20 ianuarie 2009.
Dar exerciţiul puterii este adesea frustrant pentru acest avocat şi profesor de drept constituţional care a studiat la Harvard, mai ales după ce republicanii au obţinut majoritatea în Camera Reprezentanţilor, la sfârşitul lui 2010, şi încearcă să pună în aplicare promisiunile de reducere a cheltuielilor fără să crească impozitele.
Obama poate, totuşi, să se prevaleze de un bilanţ respectabil, incluzând o reformă ambiţioasă a asigurărilor de sănătate. Dar şomajul rămâne cu 2,8 puncte mai ridicat decât înainte de criză, în timp ce datoria statului federal a crescut cu mai mult de jumătate începând din 2009.
Deşi devine primul preşedinte american care susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex, nu reuşeşte să impună nici adoptarea unei reforme a imigraţiei şi nici un plan de tranziţie către energia "verde".
În afara graniţelor, cel care făcea să se vorbească pentru prima dată despre el în 2002, printr-un discurs împotriva războiului din Irak, îşi îndeplineşte promisiunea la sfârşitul anului 2011 de a retrage militarii americani din această ţară.
În schimb, în Afganistan triplează contingentul în mai puţin de un an, cu misiunea de a relansa lupta împotriva Al-Qaida, un obiectiv urmărit, de asemenea, în Pakistanul vecin prin intermediul unui "război secret" al avioanelor fără pilot. În mai 2011, a triumfat prin eliminarea lui Osama ben Laden.
Dacă accederea unei persoane de culoare la cea mai importantă funcţie a primei puteri mondiale, după 150 de ani de la abolirea sclaviei şi o jumătate de secol de la adoptarea legislaţiei privind drepturile civice, a fost salutată ca un eveniment istoric, Obama, care a albit mult de la preluarea funcţiei, pare să se afle într-o căutare permanentă a normalităţii.
Apare jucând golf, bea bere şi îşi plimbă câinele, făcând o datorie de onoare, după cum spune el, din a-şi întrerupe ziua de lucru pentru a merge să ia masa cu familia. Michelle Obama, o strălucită avocată cu care s-a căsătorit în urmă cu 20 de ani, i-a dăruit două fiice: Malia, 14 ani, şi Sasha, 11 ani.
REZULTATE ALEGERI SUA: BARACK OBAMA a fost reales
Obama scrie pe Twitter după CÂŞTIGAREA unui nou mandat la Casa Albă: "Totul s-a întâmplat cu ajutorul vostru. Mulţumesc"
Preşedintele american Barack Obama a postat pe Twitter un mesaj în care afirmă "Totul s-a întâmplat cu ajutorul vostru. Mulţumesc", marţi, imediat după ce presa americană a anunţat că a obţinut al doilea mandat.
"Suntem cu toţii împreună. Astfel am făcut campanie şi astfel suntem. Mulţumesc - bo", a continuat preşedinte, într-un nou mesaj postat pe Twitter, pe care l-a semnat cu iniţialele numelui său. Într-un al treilea mesaj, candidatul democrat scrie "Încă patru ani" şi adaugă o fotografie în care apare îmbrăţişând-o pe Michelle Obama, în timp ce posturile americane de televiziune anunţau victoria sa.
Barack Obama a fost reales marţi preşedinte al Statelor Unite pentru un al doilea mandat până în 2016, depăşind pragul de 270 de mari electori necesari în faţa rivalului său republican Mitt Romney, au anunţat canalele de televiziune CNN, MSNBC şi CBS, citate de AP, EFE şi AFP. Este a doua oară, după Bill Clinton în anii 1990, când un democrat este reales la Casa Albă după cel de-Al Doilea Război Mondial.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE