Restanțele salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei (CFM) continuă se se mențină. Feroviarii își primesc banii pentru luna martie, iar ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu spune că că este nevoie de o optimizare a întreprinderii, pentru a fi profitabilă.

Statul continuă să se împrumute, la greu, pentru a achita lefurile la CFM. Recent, a fost luat un împrumut de 70 de milioane de lei.

„Statul nu poate să plătească pierderile unei companii. Dacă cifrele arată că această Cale Ferată poate fi gestionată cu 100 de oameni, ipotetic vorbind, dar la moment sunt 200, întrebarea este „de ce”. Fiecare cost care se întâmplă la Calea Ferată trebuie analizat. Este nevoie de 10 contabili sau este nevoie de opt, este nevoie de 600 de oameni în pază sau e nevoie să digitalizăm și să avem doar 300”, spune ministrul Spînu. Potrivit ministrului CFM are nevoie de investiții în infrastructură și de o optimizare, pentru a fi profitabilă.

De cealaltă parte, potrivit reprezentanților Căii Ferate, în prezent, datoriile sunt de 70 de milioane de lei. Mai mult, întreprinderea exclude contractarea unui alt credit pentru salarii.

Amintim că la mijlocul lunii martie curent, Guvernul declara că restanțele salariale, pentru anul trecut, ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei erau în proces de achitare, iar ministrul Spînu spunea că statul a accesat un îmrumut de la Loteria Moldovei pentru a achita lefurile feroviarilor

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE