Partidul Unității Naționale(PUN) de orientare unionistă fuzionează cu PLDM. Decizia a fost luată la congresul ordinar lin 28 mai. La aceeași ședință a fost ales noul președinte al formațiunii- Alexandru Cimbriciuc, fost deputat PLDM. Acesta urmează să aplice în practică decizia de fuzionare aprobată de PUN.

„Hotărârea de fuzionare a PUN cu PLDM s-a făcut ca urmare a necesității de întărire a polului românesc și european din Republica Moldova”, notează într-un comunicat PUN.

De cealaltă parte, PLDM  „apreciază și salută decizia matură politic a PUN de unificarea în vederea consolidării și dezvoltării vectorului românesc și de integrare europeană”. Mai mult, PLDM îndeamnă și alte partide „ce înțeleg necesitate construirii unei formațiuni capabile să ducă la realizarea reunificării cu România și integrarea euro-atlantică a R. Moldova” să urmeze exemplul PUN.

În continuare, cele două partide au demarat discuțiile pentru realizarea congresului de fuzionare si pregătirea programului politic.

„Luând în calcul identitatea națională, cultura și istoria comună, PLDM va așeza ca principală prioritate reunificare celor două state românești și integrarea europeană ca etapă intermediară spre realizarea dezideratului național”, punctează PUN.

„Ținând cont de faptul că am dat unicul vot categoric împotrivă fuzionării PUN cu PLDM, mi-am depus demisia din funcția de prim-vicepreședinte al Partidul Unității Naționale”, a scris unul din liderii marcanți ai PUN Ana Guțu.

„Rămân un ostaș al Unirii, un profesor universitar, care a făcut tot posibilul pentru a impulsiona și a afirma mișcarea unionistă în Republica Moldova. Consider că Unirea Republicii Moldova cu România este inevitabilă, iar responsabilitatea pentru regenerarea și relansarea unei mișcări unioniste puternice cade pe umerii tinerii generații”, a adăugat Ana Guțu.

Alexandru Cimbriciuc a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în fracțiunea PLDM, între anii 2009-2014. A fost membru al comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică. În martie 2015, Cimbriciuc a fost numit în funcția de viceministru al Apărării, iar în mai 2016 și-a dat demisia, în urma unui scandal pe care l-a generat fiul acestuia și a apariției în presă a informației precum că ar fi intimidat un jurnalist.

Cimbriciuc a candidat la funcția de primar al orașului Soroca la alegerile locale din 2015 și 2019.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE