Președintele Maia Sandu vine cu o inițiativă legislativă care prevede crearea Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei. Instituția se va numi „Patriot” și va avea misiunea de a coordona și implementa politica statului în domeniul securității informaționale și de a sigura comunicarea strategică pentru identificarea, prevenirea și combaterea dezinformării la nivel național, notează IPN.

„Instituția va avea două responsabilități de bază. Unu – să transmită informații veridice către publicul larg și să asigure un dialog constant cu cetățenii, precum și să colaboreze cu toate instituțiile statului în vederea promovării intereselor naționale și creșterii rezistenței societății noastre în fața dezinformării. Doi – să identifice, să evalueze și să combată dezinformarea pentru eliminarea riscurilor generate de amenințările hibride și dezinformare asupra securității naționale”, a spus șeful statului într-un briefing de presă.

 Sandu a declarat că, de când și-a obținut Independența, Republica Moldova a fost amenințată în mod constant.

„Timp de 30 de ani țara noastră a fost supusă șantajului, embargourilor, hoțiilor, schemelor de spălare a banilor, amenințărilor hibride, cu scopul de a-i bloca dezvoltarea și de a împiedica creșterea bunăstării cetățenilor. De cele mai multe ori atacurile veneau din afara țării, dar de fiecare dată se găseau trădători aici în țară. Au încercat să ne dezbine, să ne certe între noi pentru a ne face slabi în fața amenințărilor”, a precizat președintele.

„De când Rusia a pornit războiul brutal împotriva Ucrainei, care ucide oameni pașnici și bombardează case, spitale, grădinițe, orașe întregi, s-au intensificat atacurile și împotriva Republicii Moldova. În mod constant se încearcă atragerea țării noastre pe o orbită a trecutului, într-o zonă întunecată și fără perspectivă de dezvoltare. Doar datorită rezistenței și curajului ucrainenilor, Rusia nu poate ataca militar țara noastră, dar o atacă constant informațional – prin minciună, propagandă, dezinformare. Zi de zi, Kremlinul și grupările criminale lansează atacuri hibride utilizând arma propagandei pentru a semna ură în Moldova, pentru a slăbi încrederea noastră unii în alții și încrederea în statul nostru”, a mai spus Maia Sandu.

Șeful statului spune că minciunile difuzate la televizor și pe internet au devenit cele mai periculoase arme. Propaganda este o amenințare directă la securitatea țării și pune în pericol viitorul liber, democratic și prosper al Moldovei. Sunt necesare măsuri concrete, coerente și un plan bine pus la punct care să răspundă acestor amenințări la adresa cetățenilor.

„Cel mai bun antidot împotriva războiului informațional este asigurarea informării obiective, corecte, garantarea întâietății faptelor și dezvoltarea gândirii critice”, a mai spus Maia Sandu.

Crearea unui Centru Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei „Patriot” ar putea deveni un instrument eficient în lupta cu știrile false, dezinformarea și manipularea, în special, în mediul online, a comentat pentru Radio Moldova expertul Mihai Mogîldea. În opinia lui, va fi necesară și o reglementare legislativă în acest sens, precum și o echipă de specialiști care ar menține o comunicare publică eficientă.

„O asemenea instituție ar putea să servească drept instrument pentru ca statul să-și intensifice lupta împotriva propagandei, în special în mediul online. Ar putea să ajute statul să comunice mai eficient cu rețelele sociale ca să elimine acele canale, acele pagini create cu scopul de a dezinforma și de a promova falsuri. Este o misiune foarte grea, din păcate, și care poate fi îndeplinită doar dacă Guvernul Republicii Moldova va avea o echipă bine coordonată, specializată pe acest domeniu”, a explicat Mihai Mogîldea.

Iar comentatorul politic Roman Mihăeș consideră că la acest subiect trebuie solicitată opinia Comisiei de la Veneția și că  fake newsul și propaganda razboiului trebuie sa fie combatută doar că acest fapt trebuie de realizat în cadrul serviciilor speciale, exact pe modelul european

„Referitor la crearea Centrului Național de apărare informatională. Nu există precedent in UE. Libertatea de exprimare e ceva sfânt in UE, face parte din ADN-ul european. Desigur, fake news, propaganda războiului etc trebuie sa fie combătută. Pentru asta în cadrul serviciilor speciale europene există Centre de acest fel, de monitorizare și combatere a războiului informațional”, a spus Roman Mihăeș

Inițiativa legislativă cu privire la crearea instituției care să combată propaganda urmează să fie expediată Parlamentului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE