O prognoză ipotetică făcută pentru anul 2050 și realizată în urmă cu doi ani de un grup de meteorologi britanici va deveni valabilă încă din această săptămână, ca urmare a valului de căldură fără precedent care a lovit deja Europa în această perioadă, informează CNN.
Meteorologii de la institutul național de meterologie al Marii Britanii au decis în vara lui 2020 să realizeze un „scenariu climatic” și să emită o prognoză de temperatură pe termen foarte lung - trei decenii, mai exact, scrie Digi24.
Practic, oamenii de știință au încercat, pe baza modelelor matematice, să estimeze cum va fi vremea în Regatul Unit pe data de 23 iulie 2050.
Realitatea le-a luat-o însă cu mult înainte: modelul climatic creat pentru 23 iulie 2050 va deveni însă realitate pe 19 iulie 2022, cu 28 de ani mai devreme.
Simon Lee, cercetător la Columbia University din New York a observat asemănările izbitoare între prognoza pe 2050 și cea de săptămâna viitoare din Marea Britanie.
„Prognoza pentru marți (19 iulie) este șocant de asemănătoare și valabilă pentru regiuni întregi din această țară”, a precizat Simon Lee într-o postare publicată pe Twitter.
În Marea Britanie s-ar putea înregistra în această săptămână 40 de grade Celsius, ceea ce ar fi un record de căldură, în istoria măsurătorilor meteorologice. Cea mai mare temperatură înregistrată până acum oficial în UK a fost de 38,7 grade Celsius, în 2019, în grădina botanică din Cambridge.
Institutul de meteorologie britanic Met Office a emis prima alertă „roșie” pentru căldură extremă, avertizând asupra unui „risc la adresa vieții”. Astfel, în sudul Angliei temperaturile ar putea depăși luni sau marți 40 de grade Celsius, ceea ce ar însemna prima oară când această țară s-ar confrunta cu un „cod roșu de caniculă”.