Un studiu recent, care analizează veniturile colectate din taxele locale, relevă faptul că actualul sistem nu mai poate contribui la consolidarea autonomiei financiare. Studiul, scris de expertul IDIS, Veaceslav Ioniță, a fost prezentat în cadrul proiectului „Evaluarea Statutului Democrației Locale în Moldova.

Autorul studiului demonstrează că veniturile colectate din taxele locale au stagnat permanent în ultimul deceniu. Taxele locale nu sunt indexate anual, iar principalii plătitori ai acestor taxe sunt agenții economici. Doar în municipiul Chișinău taxele locale au crescut cu 1,4% anual în ultimii 8 ani, dar această creștere nu acoperă nici măcar rata oficială a inflației. În mod paradoxal, populația locală, beneficiarul de bază al serviciilor prestate de către autoritățile locale aproape nu contribuie cu nimic la formarea bugetului.
Studiul realizat de Coaliția pentru Descentralizare, constituită de CALM (Congresul Autorităților Locale din Moldova), IDIS (Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale) și Asociația Promo-LEX, relevă faptul că actualul sistem de taxe locale este depășit moral, nu mai răspunde așteptărilor autorităților publice locale și contrastează vizibil cu obligațiile luate de către Moldova în raport cu Consiliul Europei.



„Toate taxele locale acoperă numai 2,8% din volumul total al cheltuielilor bugetelor locale, iar cota lor scade an de an, menținând o dependență dramatică a administrației publice locale față de Ministerul Finanțelor. Municipiul Chișinău colectează peste 50% din volumul tuturor taxelor locale (350 din 670 de milioane de lei), iar asta demonstrează o lipsă de fiabilitate a sistemului actual de taxe locale”,
spune expertul economic Veaceslav Ioniță.

Expertul mai spune că o serie de taxe la nivel local cum ar fi taxa de parcare, de salubrizare, taxa pentru dezvoltare, taxa pentru iluminatul public au un potențial considerabil, doar că autoritățile locale nu se bucura de mai multă autonomie funcțională și sunt dependente de reglementări centralizate.

Coaliției pentru Descentralizare, constituite de CALM, IDIS-Viitorul și Asociația Promo-LEX. Consideră că accelerarea descentralizării și autonomia locală efectivă este o prioritate cel puțin la fel de importantă în procesul de aderare la UE ca reforma justiției, combaterea corupției sau reformele economice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE