Procesul de vot în Camera Reprezentanților din SUA s-a  încheiat favorabil pentru Ucraina, având în vedere că a fost aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari, vital pentru rezistența în războiul cu Rusia, relatează BBC.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat la scurt timp după aflarea veștii că americanii au aprobat ajutorul militar important pentru Ucraina.

„Sunt recunoscător Camerei Reprezentanților Statelor Unite, ambelor partide, și personal președintelui Mike Johnson pentru decizia care menține istoria pe drumul cel bun. Democrația și libertatea vor avea întotdeauna o semnificație globală și nu vor eșua niciodată atâta timp cât America ajută la protejarea lor. Legea vitală de ajutorare a Ucrainei, adoptată astăzi de către Camera Reprezentanților SUA va împiedica extinderea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta ambele noastre națiuni să devină mai puternice. Pacea și securitatea echitabile pot fi obținute doar prin forță. Sperăm că proiectele de lege vor fi susținute în Senat și trimise pe biroul președintelui Biden. Vă mulțumim, America”, a transmis Zelenski.

Și preşedintele american Joe Biden afirmă că adoptarea de către Camera Reprezentanţilor a proiectelor de lege privind ajutorul pentru Ucraina, Israel şi regiunea Indo-Pacific transmite un „mesaj clar” despre leadership-ul american în lume, relatează CNN.

„Astăzi, membrii ambelor partide din Camera Reprezentanţilor au votat pentru a promova interesele noastre de securitate naţională şi pentru a trimite un mesaj clar cu privire la puterea leadership-ului american pe scena mondială. În acest punct critic de răscruce, ei s-au unit pentru a răspunde apelului istoriei, adoptând o legislaţie urgentă privind securitatea naţională pentru care am luptat luni de zile pentru a o asigura”, a precizat Biden într-un comunicat.

„Îndemn Senatul să îmi trimită rapid acest pachet de măsuri, astfel încât să îl pot promulga şi să putem trimite rapid arme şi echipamente în Ucraina pentru a răspunde nevoilor urgente de pe câmpul de luptă”, a adăugat el.

Rusia a reacționat după votul din Camera Reprezentanților din SUA, printr-o declarație oficială referitor la ajutorul american care ar „omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”, informează AFP.

„Decizia de a oferi ajutor Ucrainei era aşteptată şi previzibilă. Va îmbogăţi şi mai mult Statele Unite ale Americii şi va ruina şi mai mult Ucraina, omorând şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”, a transmis purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de agenţia rusă de ştiri de stat TASS.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE