Moldova se află în pragul desfiinţării statului R. Moldova şi reizbucnirii unuia dintre conflictele îngheţate din fosta Uniune Sovietică. În acelaşi timp, idealurile pro-româneşti ale unor politicieni moldoveni pot provoca începerea unui proces de revizuiri teritoriale la scară largă în Europa de Est, scrie publicaţia Expert.ru, în ediţia online de astăzi, 19 iulie.
Potrivit "Expert", una dintre cele mai influente reviste informativ-analitice din Rusia, aprofundarea haosului politic şi economic din această fostă republică sovietică, arată că R.Moldova poate să devină un posibil candidat pentru realizarea „scenariului kârgâz”. Un pericol iminent prezintă reizbucnirea conflictului din stânga Nistrului. Transnistria, promovând o pronunţată orientare pro-rusă, nu împărtăşeşte dorinţa oficială a Chişinăului privind unirea cu România.
„Astăzi în Moldova nu au rămas forţe politice care ar fi cointeresate în apărarea statului, susţine publicaţia Expert. Aşa-zişii comunişti şi liberali pro-români din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, activează conform propriilor interese, balansând din ce în ce mai tare barca spartă a statalităţii moldoveneşti. Ajuns accidental la putere, Mihai Ghimpu, actualul preşedinte interimar moldovean, este un activ susţinător al unirii R.Moldova cu România, care duce, în mod deliberativ, o politică de lichidare a identităţii moldoveneşti”.
Politica anti-rusă a acestui lider şi dorinţa de a revizui rezultatele celui de-al doilea război mondial, îngrijorează Rusia. Problema este că realizând un program politic radical pentru a câştiga din electoratul, Ghimpu lansează un proces politic ireversibil care ameninţă nu doar Moldova, dar şi o întreaga regiune, explică analistul rus Alla Iazâkova.
„În cazul dacă procesul de revizuire a frontierelor de est, va fi lansat, exemplul României şi al Ucrainei poate fi urmat şi de alte ţări. Este posibil ca şi Polonia să pretindă asupra teritoriilor din vestul Ucrainei, care au fost „ocupat” de URSS în 1939. Sunt şanse ca locuitorii din vestul Ucrainei, ca şi moldovenii, ar reacţiona cu entuziasm la posibilitatea de a dobândi cetăţenia UE.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE