Partidul Social Democrat European din Moldova lansează critici dure în adresa partidului de guvernământ. De data această, PSDE evidențiază mai multe„ acțiuni subversive” îndreptate direct împotriva sistemului educațional din Moldova. Formațiunea se referă la mai multe evenimente care vin să deterioreze și mai mult domeniul educației, inclusiv recenta inițiativă legislativă prin care se subordoneează direcțiile raionale de învățământ, direct administrației centrale, adică după modelul spitalelor.

„Guvernarea galbenă și-a propus, se pare, să pună definitiv pe butuci și Educația. Asistăm, de la o vreme, la o serie de acțiuni subversive, îndreptate direct și deschis împotriva unui șir întreg de instituții de învățământ, al căror scop final este închiderea acestora. Săptămâna trecută, am aflat cu stupoare că autoritățile au decis să închidă Școala Profesională din Cimișlia, sub pretextul că n-ar fi bani și elevi sunt prea puțini, așa că s-au gândit să-i transfere pe toți la Leova. Nimeni nu și-a pus problema că între Cimișlia și Leova este o distanță de peste 50 de kilometri, prin urmare, probabilitatea că elevii și cadrele didactice vor face zilnic naveta încolo și înapoi este minimă. Pe ei însă nu-i interesează asta, pentru că la ei oamenii sunt cifre, statistică. Ei au impresia că oamenii pot fi mutați ca vitele, acolo unde vor ei. Și vorbim despre o școală care pregătește cadre pentru agricultură, de care avem atâta nevoie! Dar... au închis ei ditamai Universitatea Agrară, ce-i pentru ei să închidă și o școală profesională dintr-un raion oarecare?! Care vor fi consecințele acestei decizii idioate numai un prost nu-și dă seama!

Acum, aflăm altă veste trăsnet. Cinci licee din raionul Ialoveni vor fi, de asemenea, închise. Decizie luată de același Minister anti-Educație, cu doar două săptămâni înaintea începerii noului an școlar. Ce ce va întâmpla cu elevii care s-au trezit brusc că au rămas fără școală putem anticipa ușor. Dar ce le pasă celor din PAS de alte câteva zeci de „capete” care vor rămâne pe drumuri?! Vor economisi în schimb niște bani, ca să mai poată mări o dată salariile miniștrilor, deputaților și altor mâncăi din instituțiile lor de buzunar.

Între timp, iese la rampă și tânărul, dar ambițiosul ministru Perciun, desemnat să coordoneze procesul de distrugere a învățământului, și ne anunță senil că, după ce au închis școlile și universitățile, se apucă acum de „optimizat” și grădinițele. Ca să se asigure, probabil, că nu va mai rămâne nicio familie tânără în satele noastre, care-s și așa pe cale de dispariție. Ei fac economii, ca să înțelegeți, inclusiv din contul copilașilor de grădiniță!

Și, ca să se asigure că nu se va găsi nimeni care să-i împiedice să-și ducă la bun sfârșit planurile lor diabolice, vor acum să-și subordoneze direct și direcțiile raionale de învățământ, după modelul spitalelor, astfel încât să poată ei demite și numi pe cine vor ei în aceste funcții. Cum se va sfârși „reforma” deja e clar – în scurt timp, și învățământul va fi distrus definitiv”, se menționează în comunicatul PSDE.

În ajunul alegerilor locale generale, PAS anunță trecerea un subordinea Guvernului a direcțiilor raionale de învățământ pentru a schimba urgent conducerea acestora. Prevedrile se regăsesc în câteva amendamente la Codul Educației adoptate, ieri, de Parlament. Mai multe forțe de opoziție au acuzat guvernarea PAS de centralizarea excesivă a puterii în ajunul alegerilor locale

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE