LIVE TEXT: 10:30 Cu referire la situația de ieri seara din vama Albița, unde transportatorii de colete au protestat, Serviciul Vamal reiterează obligativitatea respectării prevederilor legale naționale și internaționale.

Potrivit informațiilor obținute de Serviciul Vamal de la omologii din România, acțiunile de control sunt desfășurate în scopul prevenirii și neadmiterii transportării bunurilor și mărfurilor interzise conform legislației UE.

,,Pornind de la cele relatate supra, Serviciul Vamal intervine cu recomandări către transportatorii de bagaje neînsoțite: să respecte prevederile legislației UE și anume să nu admită transportarea produselor alimentare ce nu se permit (produse lactate, carne, ouă, etc.), să respecte limita cantitativă la produsele permise, dar și să nu transporte mărfuri și bunuri prohibite (arme, droguri, explozive, etc.).”

Serviciul Vamal menționează, că identificarea mărfurilor și bunurilor interzise, în rezultat presupun creșterea timpilor de control și sancționarea persoanelor implicate în procesul de transportare.

Astfel, Serviciul Vamal recomandă consultarea în prealabil a cerințelor ce urmează a fi respectate la transportarea bunurilor în momentul traversării frontierei spre Uniunea Europeană, indicate în Regulamentul (UE) nr. 2019/2122 al Comisiei Europene din 10 octombrie 2019.

Situație dificilă în această noapte la Vama Albița acolo unde mai multe unități de transport au întâmpinat dificultăți la intrarea în România, notează INDEX. Oamenii spun că situația a devenit tensionată încă de la sfărșitul anului 2022 și că sunt "terorizați" din luna noiembrie anul trecut.

 „Nu se trece cu colete, în mare parte pierdem timp de la 30 min până la 12 ore  să trecem frontiera, mă refer la o unitate de transport, asta în cel mai bun caz, îți găsește cu vreo două găini sau vreo 5 litri de vin mai mult,fară multă vorbă ne întoarce înapoi,parcă am fi contrabandiști, deși din Romania in UE se duce cu vârf și îndesat colete fară întrebări”, au spus șoferii.

 Răspunsurile celor din vamă este simplu: „Nu se permite, avem acord de colaborare cu RM și avem indicații clare”

 „Cunoaștem că se fac schimbări la Codul Vamal al RM sper guvernarea și cei responsabili sa privească cu ochii deschiși la diaspora și să nu uite de unde au pornit la drum" , spun protestatarii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE