Mai mulți asistenți personali, părinți și persoane cu dizabilități s-au adunat în fața Primăriei Chișinău. Aceștia sunt nemulțumiți de problemele care au intervenit în menținerea activității asistenților personali și solicită să fie respectate drepturile persoanelor cu dizabilități. De cealaltă parte, edilul capitalei, Ion Ceban, menționează că protestatarii nu se adresează instituției potrivite.
Protestatarii solicită să fie respectate drepturile persoanelor cu dizabilități la asistenți personali și să nu fie neglijate nevoile acestora. Iar în acest sens, persoanele adunate în fața Primăriei Chișinău menționează necesitatea menținerii activității asistenților personali.
„Nu ne este clar de ce persoanele cu dizabilități sunt scoase în stradă, pentru ca cetățenii și autoritățile acestui stat să-și dea seama că ei există”, spune una din protestatare.
Protestatarii au avut mai multe pancarte și au scandat „Stop genocid”, „Dreptate” și „Asistența personală este un drept”.
Despre începutul acestei acțiuni a vorbit și edilul Chișinăului la ședința Primăriei, pasând vina pe guvernare pentru organizarea acestor manifestații. Mai mult, Ion Ceban a precizat că s-a adresat instituțiilor internaționale pentru intervenție și rezolvarea problemei.
„PAS face, în continuare, politică pe seama problemelor și necazurilor asistenților personali. Oamenii au fost mobilizați din nou să vină la Primăria Chișinău. Împărtășim nedreptatea făcută în raport cu acești specialiști, doar că nu Primăriei Chișinău trebuie să se adreseze, ci Guvernului, Parlamentului și Președinției. Există un partid care deține toată puterea în stat și care a decis să facă discriminare pe seama oamenilor, a instituțiilor, a localităților”, a spus primarul Ion Ceban
Primarul Ion Ceban a semnat un ordin de concediere a mai multor asistenți personali și de reducere a salariilor celor care au rămas, cu 50%. Principalul argument este lipsa banilor în bugetul municipal pentru remunerarea personalului. Anterior, asistenții personali profesionali i-au cerut edilului să anuleze acest ordin, lansând o petiție în acest sens.
Lipsa banilor pentru asistenții personali profesionali din capitală continuă să fie o problemă pentru municipalitate. Asta deși, autoritățile din Chișinău au avut la dispoziție șase luni pentru a identifica resursele financiare necesare pentru aproape 380 de asistenți personali, declara ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu. Potrivit lui, în Chișinău activează 2.200 de asistenți profesionali, care majoritatea erau remunerați de municipalitate. Doar 380 dintre ei primeau salarii din acel Fond de protecție a populației.