Paridul de guvernământ PAS, discută de mai mult timp despre fortificarea competențelor Consiliului Suprem de Securitate (CSS), astfel încât deciziile acestui organ consultativ să devină obligatorii, implicit să obțină statut de „organ central de coordonare și decizie în domeniul securității naționale”. CSS ar putea avea competențe executive în loc de funcția consultativă pe care o are în prezent. Neexecutarea deciziilor CSS ar putea fi sancționată penal. Acestea sunt câteva dintre prevederile unui proiect de Lege privind securitatea națională, elaborat de deputatul PAS Lilian Carp. Proiectul urmează a fi supus consultărilor publice, notează agora.md
Actualmente CSS este un organ consultativ care analizează activitatea ministerelor și a altor autorități administrative centrale în domeniul asigurării securității și apărării naționale.
În cazul în care inițiativa lui Carp va fi aprobată în Parlament, CSS va căpăta „competențe executive și de control asupra autorităților și instituțiilor publice responsabile și/sau implicate în asigurarea securității naționale”.
Pe lângă acestea, proiectul ar putea asigura CSS cu pârghii de control asupra instituțiilor publice, deciziile Consiliului devenind obligatorii.
„Consiliul funcționează ca autoritate centrală în domeniul securității naționale, iar deciziile sale sunt obligatorii pentru toate instituțiile și autoritățile publice”, spune punctul 2 din Articolul 15 a noului proiect de lege.
Mai mult, una dintre noile prevederi ține de răspundere penală pentru neexecutarea dispozițiilor CSS.
„Neexecutarea sau obstrucționarea deciziilor Consiliului constituie infracțiune și se sancționează conform art. 3523 din Codul penal nr. 985/2002”, scrie în proiectul de lege.
Potrivit noului proiect de lege CSS va putea cere instituțiilor statului și sectorului privat să ia măsuri în plus pentru a proteja securitatea națională, printre domeniile vizate fiind justiția, economia, energia, finanțele și infrastructura critică.
Precizăm că în nota informativă, se menționează că funcționarea CSS în formula propusă de autorii proiectului de lege ar fi „în conformitate cu Constituția și legislația”.
Inițiativa legislativă urmează să fie supusă dezbaterilor publice la 7 mai. Aceasta încă n-a fost înregistrată în Parlament.
