Cinci membri ai Consiliului Superior al Procurorilor nu s-au prezentat la şedinţa programată pentru astăzi. Este vorba de Președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteaţă, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, avocatul Poporului, Ceslav Panico, reprezentanţii Societăţii Civile Svetlana Balmuş şi Andrei Cebotaru. Pe agenda CSP-lui erau mai multe subiecte, inclusiv prezența a peste 40 de persoane vizate în proceduri de numire, promovare și examinare a diverselor adresări. Din lipsă de cvorum, şedinţa CSP nu a avut loc, iar membrii procurori din cadrul CSP se arată nemulțumiți de amânarea frecventă a ședințelor. Potrivit acestora, se crează impresia că ar exista anumite aranjamente sau trucări privind soluțiile care urmează a fi adoptate de Consiliul Superior al Procurorilor, iar membri non-procurori ar bloca în mod intenţionat activitatea CSP.
„ Absența unor membri non-procurori de la ședințe dă impresia creării artificiale a impedimentelor în examinarea unor subiecte ce comportă un interes special. Situația se prezintă a fi una tristă și îngrijorătoare”, au menționat procurorii.
Ei constată că „printr-o asemenea conduită neloială au fost desconsiderate timpul, diligența și așteptările titularilor procedurilor ca demersurile și cererile lor să fie examinate în termenele consemnate oficial în agenda Consiliului Superior al Procurorilor”, se arată în declaraţia membrilor CSP Angela Motuzoc, Inga Furtună, Eduard Varzar, Andrei Roşca şi Constantin Şuşu.
În opinia lor„ situația se prezintă a fi una tristă și îngrijorătoare, și, lăsând deoparte emoțiile, evaluarea strict „tehnică” a acestor aspecte, ar putea lăsa percepția că din partea unor membri non-procurori intenționat se blochează activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, fapt care golește de conținut orice inițiativă de reforme, iar(…) blocajele intervin mai cu seamă atunci când în agendă sunt incluse subiecte legate de numiri și promovări în sistem.
„Adițional, consemnăm că și anterior ne-am exprimat poziția cu referire la necesitatea unui echilibru profesional între numărul de membri-procurori și membrii non-procurori în componența Consiliului Superior al Procurorilor, pentru a garanta esența acestei autorități pe care legea o stabilește ca fiind organ de autoadministrare”, se mai spune în comunicatul CSP.