După ce a plasat pe rețelele sociale informația că Procuratura Anticorupție riscă să intre într-un blocaj, șefa instituției Veronica Dragalina a ieșit în fața presei. Ea a reiterat îngrijorarea că instituția a intrat în impas, iar procurorii nu pot investiga eficient cazurile de corupție, deoarece nu au condiţii necesare de muncă, în lipsa unui unui sediu potrivit, a explicat Dragalin. Pe de altă parte, Guvernul și deputații PAS dau asigurări că statul va identifica un sediu pentru PA.

„Noi la moment ne aflăm în această clădire, unde avem un etaj jumătate. Avem 43 de birouri, aici la Chişinău, pentru 84 de persoane. Avem 15 persoane care lucrează la oficiile Nord şi Sud. Conform noii organigrame, urmează să fie lichidate. Deci, aceste 15 persoane trebuie să fie transferate la Chişinău. Noi nu avem spaţiu pentru ca să putem angaja 100 de oameni adiţional.”

Şefa Procuraturii Anticorupţie cere autorităţilor să identifice un sediu în care să poată activa aproximativ 200 de angajaţi.

„Fără o clădire urgentă unde noi ne-am putea în cel mai scurt timp, noi nu putem anunţa concursuri pentru a angaja zeci de ofiţeri, specialişti, analişti, contabili şi tot restul”, a spus Dragalin

Guvernul a reacționat la solicitarea repetată a șefei Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, de a interveni și a identifica cât mai rapid un nou sediu pentru instituție. Astfel, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a susținut că Executivul înțelege problema cu care se confruntă Procuratura Anticorupție și recunoaște necesitatea unui „sediu adecvat”.

„Guvernul înțelege importanța asigurării condițiilor adecvate pentru Procuratura Anticorupție în lupta împotriva corupției la cel mai înalt nivel. Ca și în cazul altor instituții publice, recunoaștem necesitatea unui sediu adecvat și a resurselor suficiente pentru ca Procuratura Anticorupție să își îndeplinească eficient mandatul său vital. La rândul nostru, avem toată deschiderea să continuăm comunicarea instituțională cu PA pentru identificarea unor opțiuni acceptabile pentru toate părțile implicate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Cu o reacție a venit și președintele comisiei juridice a Parlamentului, Veronica Roșca care a dat asigurări că deja este identificat un sediu, acesta fiind în reparație. Totodată, deputatul a a menționat că săptămâna viitoare vor avea loc discuții publice cu instituțiile responsabile pentru a facilita procesul de transfer, notează radiomoldova.md

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE