Inițiativa legislativă care vizează promovarea utilizării surselor regenerabile de energie a fost aprobată de Parlament, în prima lectură. PROIECTUL prevede simplificarea procedurii de racordare, instalare și punere în exploatare a centralelor fotovoltaice pentru consumatorii casnici.

În particular, se propune reducerea, de la 30 la 10 zile calendaristice, a termenului de eliberare a avizului de racordare a instalațiilor de producere  din surse regenerabile de energie cu capacități mici. Avizul se va elibera gratuit. De asemenea, consumatorii casnici, care intenționează să monteze instalațiile respective, nu vor mai fi obligați să obțină actul de corespundere. Admiterea în exploatare a acestor instalații va fi confirmată prin declarația electricianului autorizat.

Suplimentar, inițiativa prevede că la proiectarea centralelor electrice care utilizează surse regenerabile în cazul caselor individuale, în limita terenului privat, documentația de proiect se va elabora doar pentru compartimentul de electricitate și rezistență, fără certificat de urbanism pentru proiectare.  

Totodată, lucrările de construcție/montare vor putea fi făcute fără autorizația de construcție, iar punerea în exploatare a centralelor electrice care utilizează surse regenerabile de către distribuitorul de energie electrică va putea fi făcută fără avizarea din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

O altă prevedere a proiectului vizează recalcularea surplusului de energie electrică distribuit în rețea, care se va face la data de 30 aprilie, la solicitarea în scris a consumatorului final. Dacă puterea de producere a energiei electrice va fi mai mare decât consumul, distribuitorul de energie electrică va achita diferența calculată la prețul mediu de procurare a energiei electrice pe piață pentru ultimele 12 luni.

Proiectul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, el a fost susținut în unanimitate de deputații prezenți la ședința plenară de astăzi și  urmează a fi votat în cea de-a doua lectură. ”Odată ce va fi adoptată legea, vor fi simplificate toate procedurile birocratice, iar perioada de instalare a unei centrale fotovoltaice se va reduce considerabil”, a argumentat unul din autorii proiectului, Iurie Păsat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE