Rusia a cerut Kazahstanului să fie pregătit să-i livreze 100.000 de tone de benzină în cazul unei penurii agravată de atacurile și întreruperile de producție provocate de dronele din Ucraina, au declarat trei surse din industrie pentru Reuters. Una dintre surse a declarat că un acord privind utilizarea rezervelor pentru Rusia a fost deja convenit, scrie News.ro.

Șingis Iliasov, un consilier al ministrului Energiei din Kazahstan, a declarat că Ministerul Energiei nu a primit o astfel de solicitare de la omologul său rus. Ministerul rus al Energiei nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Belarusul vecin a fost deja de acord să ajute Rusia cu aprovizionarea cu benzină. Atacurile cu drone au eliminat aproximativ 14% din capacitatea rusă de rafinare a petrolului primar, la sfârșitul lunii martie. Până acum, autoritățile au declarat că situația de pe piețele interne de combustibil este stabilă și stocurile suficient de mari.

Rusia este de obicei un exportator net de combustibil și un furnizor pe piețele internaționale, dar întreruperile activităților rafinăriilor au forțat companiile sale petroliere să importe. Sursele au spus că Moscova a cerut Kazahstanului să înființeze o rezervă de urgență o cantitate de 100.000 de tone de benzină, gata să fie furnizată Rusiei. Moscova a impus o interdicție a exportului de benzină timp de șase luni, de la 1 martie, pentru a preveni penuria acută de combustibil, deși nu se aplică uniunii economice euroasiatice condusă de Moscova, inclusiv Kazahstan, precum și unor țări, cum ar fi Mongolia, cu care are acorduri guvernamentale privind aprovizionarea cu combustibil.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE