Exporturile de mărfuri și produse ale Republicii Moldova s-au redus cu 14,0% în perioada ianuarie-martie 2024, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Valoarea totală a exporturilor în acest trimestru a fost de 921,8 milioane dolari SUA, arată datele Biroului Național de Statistică.

Exporturile de mărfuri autohtone au reprezentat 77,6% din totalul exporturilor, însumând 715,1 milioane dolari SUA și înregistrând o scădere cu 2,8% față de aceeași perioadă din 2023. Această reducere a avut un impact negativ asupra valorii totale a exporturilor, contribuind la o scădere generală de 1,9%.

Pe de altă parte, reexporturile de mărfuri străine au înregistrat o scădere dramatică de 38,6%, ajungând la 206,7 milioane dolari SUA în acest trimestru, ceea ce reprezintă 22,4% din totalul exporturilor.

Mijloacele de transport rutier au rămas cel mai utilizat mod de transport pentru exporturile de mărfuri, reprezentând 79,6% din total, urmate de transportul maritim (16,8%), transportul feroviar (1,9%), instalații fixe de transport (0,9%) și transportul aerian (0,8%).

În ceea ce privește destinațiile principale ale exporturilor de mărfuri, România a fost cel mai mare partener comercial, absorbind 31,4% din totalul exporturilor, urmată de Ucraina (8,3%), Germania (6,6%), Italia (6,4%) și Turcia (6,1%).

Scăderea semnificativă a exporturilor de mărfuri în primul trimestru al anului 2024 indică dificultăți economice semnificative pentru Republica Moldova și necesitatea de a găsi modalități de stimulare a creșterii economice și a exporturilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE