Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT a lansat miercuri, 9 septembrie, culegerea de studii ”Priorități de guvernare 2009”, elaborate de 14 experți independenți.
”Prezenta culegere de studii este adresată pentru noua guvernare care va ține cont de acest potențial pe care noi am încercat să îl exploarăm la realizarea lui. Prin publicarea acestei lucrări, noi avem drept scop principal promovarea valorilor democratice și sprijinirea participării active a cetățenilor la viața publică”, a declarat Igor Boțan, directorul ADEPT.
Serafim Urechean, liderul AMN a mulțumit autorilor culegerii de studii fiindcă este salutabil faptul că discuțiile cu societatea civilă devin tot mai frecvente și ”consider că pentru viitor orice decizie care va fi adoptată de legislativ să fie consultată cu societatea civilă. Mulțumesc de această inițiativă, sigur ar fi bine să fie editate mai des astfel de culegeri și să ținem cont de faptul că nu trebuie să fim angajați. Indiferent de partid, de orice guvernare, nu trebuie să-ți schimbi cursul așa cum decide cineva. Trebuie să fie o verticalitate în stat și nu o dependență sau un angajament”, a menționat Urechean.
”Cred că este o inițiativă foarte bună a societății civile care întotdeauna s-a implicat în chestiunile cel mai importante care se întâmplă în R. Moldova. Cred că ar fi o greșeală dacă nu am ține cont de toată munca intelectuală pe care au depus-o autorii acestei culegeri de studii. De recomandările făcute în această culegere vom ține cont în definitivarea programului anticriză și elaborarea programul nostru de guvernare pe următorii ani sau atunci când vom adopta vreo lege nouă”, a menționat pentru Politik, Corina Fusu, deputat PL.
Publicația este structurată în 12 capitole, consacrate tuturor domeniilor: economic, social, justiție și drepturile omului. Studiile prezintă o retrospectivă a evoluției acestor domenii în perioada 2001-2008, identifică problemele existente și propun recomandări pentru depășirea acestora și pentru eficientizarea politicilor respective.
La eveniment au fost prezenți politicieni, experți politici, jurnaliști, printre care, președintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Corina Fusu, PL, Serafim Urechean, liderul AMN, Veaceslav Ioniță, PLDM, Valeriu Lazăr, Andrei Popov, PDM, Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politici Publice, etc.    
Publicația a apărut în cadrul proiectului ”Consolidarea cooperării dintre partidele politice, organele electorale și alegători”, implementat de către ADEPT, cu suport financiar al Fondurilor Unite pentru Democrație UNDEF.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE