Primii patru candidaţi electorali s-au înregistrat la Comisia Electorală Centrală (CEC). Cele patru partide politice s-au prezentat la CEC înainte de 10.00, oră pentru care a fost anunţat începutul înregistrăţii candidaţilor. După tragerea la sorţi, primul a depus documentele Partidul Liberal (PL), urmat de Partidul Popular Creştin-Democrat (PPCD), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidul Comuniştilor din Moldova (PCRM), transmite Info-Prim Neo.

Dosarul PL a fost depus de consilierul PL din Consiliul municipal Chişinău Ion Ciobanu. El a declarat că sloganul PL în campania electorală este: „Schimbarea”. Trăgând primul număr de ordine pentru înregistrare, Ciobanu a menţionat că rezultatul alegerilor va fi acelaşi.

Dosarul PPCD a fost depus de vicepreşedintele partidului, Vlad Cubreacov. El a fost însoţit de vicepreşedintele PPCD, Ştefan Secăreanu, şi de liderul formaţiunii, Iurie Roşca. Preşedintele PPCD s-a arătat convins că formaţiunea sa va trece pragul electoral de 6%. Mai mult decât atât, el a spus că PPCD va acumula majoritatea de voturi. „În Parlament vor trece trei, maximum patru, partide politice”, a mai spus Roşca.

Documentele PLDM au fost depuse de liderul partidului,Vlad Filat. Acesta a venit împreună cu prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase. Filat a spus că PLDM îşi propune să obţină un număr cât mai mare de voturi la alegerile din 5 aprilie.

„Primul pe lista electorală a PCRM este şeful statului, Vladimir Voronin”, a declarat deputatul comunist Maria Boico, care a depus dosarul PCRM. Ea a spus jurnaliştilor că PCRM îşi propune să obţină majoritatea voturilor alegătorilor.

Înregistrarea candidaţilor continuă. Reprezentanţii CEC verifică munuţios dosarul fiecărui candidat. Acesta trebuie să conţină o listă cu minimum 51 şi maximum 103 de candidaţi la funcţia de deputat în Parlament. Funcţionarii CEC întocmesc o listă a persoanelor care deţin cetăţenia altui stat decât R. Moldova, în condiţiile în care legislaţia electorală prevede că aspiranţii la funcţii publice trebuie să-şi declare dubla cetăţenie atunci când candidează. Candidaţii care sunt în prezent funcţionari publici depun o declaraţie, prin care degrevează de la funcţia deţinută. Printre care şi primarul capitalei Dorin Chirtoacă.

Dosarele vor fi verificate timp de 7 zile, după care vor fi făcute publice rezultatele. Dacă vor trece cu succes verificarea, partidele înregistrate vor putea începe oficial campania electorală. Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a declarat că există 50 la 50 şanse ca dosarele să fie sau nu acceptate. Indiferent de rezultatul verificărilor, partidele vor fi anunţate în formă scrisă.

Înregistrarea candidaţilor electorali va dura până la ora 16.00. La ora 17.00 va avea loc o tragere la sorţi, prin care va fi stabilită ordinea înscrierii în buletinele de vot a partidelor înregistrate pe parcursul zilei.

Începând cu ziua de vineri, 6 februarie, înregistrarea candidaţilor va avea loc în zile lucrătoare, între ora 9.00 şi 16.00. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE