Prima cantitate din cele patru mii tone de motorină, oferite Republicii Moldova de România, a ajuns la Căușeni. Garnitura de tren cu 26 vagoane-cisterne cu 1336 tone, declarată de Agenția Rezerve Materiale drept „ajutor umanitar extern”, după efectuarea procedurilor vamale și celor tehnice de transbordare, a fost recepționată zilele trecute.

„Ieri, 1 aprilie au avut loc măsurările denso-volumetrice și prelevarea probelor de laborator privind determinarea indicilor calitativi, urmează inițierea procedurii de distribuire către beneficiarii finali”, se arată în comunicatul Agenției Rezerve Materiale a Ministerului de Interne.

„ Niciun agent economic nu a dorit să ofere servicii de transportare și depozitare a motorinei. Personal am fost la mai mulți agenți economici pe care i-am rugat să ajutăm fermierii. La final am găsit un agent economic care a preluat recent o bază petrolieră la Căușeni pe care a reparat-o. Astfel, noi depozităm motorina acolo”, a declarat Marin Lisî, directorul Agenției Rezerve Materiale al MAI, notează deschide.md

Șeful ARM a precizat că cele 4 mii de tone de motorină vor veni în trei tranșe: „Prima garnitură are 26 de vagoane-cisterne. Cantitatea totală la o livrare este de 1336 de tone”.

„La data de 25 martie noi am început încărcarea la baza părții donatoare. Pe 29 martie garnitura a ajuns la Ungheni. Au urmat procedurile vamale, schimbarea boghiurilor, măsurările volumetrice și prelevarea probelor de laborator, și ulterior al am ajuns la Căușeni. Luni, 1 aprilie, împreună cu partea donatoare ne-am deplasat la fața locului. Toate procedurile au fost finalizate ieri, la ora 23.00. La fel, am reușit să descărcăm primele patru cisterne. Astăzi continuăm descărcarea a celor 22 de cisterne rămase din prima garnitură. Sperăm să finalizăm descărcarea pe parcursul zilelor de azi-mâine”, a adăugat el.

„Vom începe distribuirea din raioanele cele mai afectate. Cea mai afectată zonă a fost zona de Sud. Astfel, din cele 4000 de tone, 2200 de tone sunt repartizate pentru zona de Sud. Ulterior merge zona Centru și, mai puțin, zona de Nord, unde noi avem raioane cu zero beneficiari”, a precizat directorul Agenției.

Cât privește următorul lot de motorină, acesta este la moment încărcat, autoritățile având nevoie de pregătirea unor acte de însoțire.

„Sperăm că la finele săptămânii aceasta va ajunge în R.Moldova”, a conchis Marin Lisî.

Amintim că, în noiembrie 2022, România a anunțat despre oferirea unui ajutor material sub formă de 4 mii de tone de motorină pentru fermierii moldoveni afectați de secetă. Ulterior, autoritățile de la Chișinău au întreprins mai multe măsuri pentru a aduce motorina în R.Moldova, dar fără succes. Mai exact, autoritățile organizau licitații pentru contractarea unei companii care ar avea posibilitatea de a depozita motorina, însă petroliștii nu se grăbeau să participe la concurs

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE