Primele 55 de licenţe de activitate în calitate de executor judecătoresc au fost înmânate, vineri, 6 august de către ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase.
Aceştia sunt executori care vor active, potrivit noii Legi, privind executorii judecătoreşti, care instituie sistemul executorilor judecătoreşti privaţi în Republica Moldova.
„Evenimentul de astăzi marchează startul noului sistem de executori judecătoreşti privaţi. A fost un proces complicat, care a necesitat un efort conjugat al tuturor ca să ajungem la finalizarea acestui proiect. Reformarea sistemului de executare a hotărârilor judecătoreşti este una din cele mai importante care s-au făcut pe segmentul judiciar pe parcursul ultimilor zece ani de zile”, a declarat Alexandru Tănase.
Ministrul şi-a exprimat încrederea că noul statut al executorilor judecătoreşti va demonstra că executorii judecătoreşti privaţi sunt mai eficienţi, iar hotărârile judecătoreşti vor fi respectate de toţi şi nu vor fi puse la îndoială de nimeni.
Reamintim că, potrivit Legii privind executorii judecătoreşti, executorul judecătoresc va desfăşura o activitate liberală, similar avocaţilor şi notarilor, având ca scop principal de a asigura executarea hotărârilor judecătoreşti. Astfel, executorii judecătoreşti îşi vor organiza activitatea pe propria răspundere şi cheltuială, iar cetăţeanul va fi liber să aleagă oricare executor judecătoresc din cei circa 70 care vor activa în circumscripţia unei Camere a executorilor judecătoreşti.
În circumscripţia fiecărei instanţe judecătoreşti din republică vor activa cel puţin 2 executori judecătoreşti, fiind astfel asigurată acoperirea uniformă şi integrală a republicii cu executori judecătoreşti.
În noul sistem de executare, toate costurile executării vor fi încasate din contul debitorului. În acelaşi timp, onorariul executorului judecătoresc va fi achitat doar în cazul unei executări cu succes, deci numai în cazul executării totale sau parţiale a hotărârii judecătoreşti.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE