După ce consilierii PAS au cerut anularea taxei de la salubrizare în municipiul Chișinău, primarul capitalei, Ion Ceban, a solicitat acest lucru la nivel de țară. Edilul a semnat, împreună cu deputatul neafiliat, Gaik Vartanean, o inițiativă legislativă în acest sens, notează IPN.

„Cei care nu au făcut nimic în țară, promit alte noi minciuni să facă în capitală. Și manipulează foarte ieftin cu diferite subiecte”, a declarat luni primarul Ion Ceban. Potrivit lui, unul dintre aceste subiecte este și cel cu privire la taxa de salubrizare.

Ion Ceban a menționat că, din moment ce Partidul Acțiune și Solidaritate deține o majoritate parlamentară, taxa de salubrizare poate fi anulată chiar joi când urmează să aibă loc ședința Parlamentului.

„Nu trebuie să așteptăm o lună, două luni, trei luni, dar în această joi, la ședința Parlamentului. Miercuri se examinează în comisii și 63 de deputați pot anula taxa de salubrizare nu doar în Chișinău, dar peste tot în țară. Și un asemenea lucru probabil că este corect, nu trebuie să existe diferențe”, susține primarul capitalei.

Deputatul Gaik Vartanean a declarat că este o inițiativă legislativă pe care o va înainta în baza demersului primarului general și ea se referă la toate localitățile din țară. În opinia sa, dacă se anulează o taxă într-un oraș, această practică trebuie extinsă în toată țara și să nu se limiteze doar la PR politic.

Pe de altă parte, deputatul Lilian Carp, candidatul PAS la primăria Capitalei a scris că Primăria din nou a transformat propriile decizii greșite în scandal artificial și în show, pasând responsabilitățile proprii spre alte autorități, iar cetățenii nu trebuie să plătească din buzunarul lor managementul defectuos din Municipiu.

„Cu taxa de salubritate totul e simplu. Această taxă a fost votată în CMC la indicația primarului de către socialiști și prietenii lor în 2021. Logica, legea și bunul simț spune că ea poate fi ușor anulată prin votul celor care au introdus-o. Pentru asta nu e nevoie de alte autorități. Legea permite introducerea unei astfel de taxe, dar nu obligă pe nimeni să bage mâna în bugetul familiilor din Municipiul Chișinău, pentru compensarea propriilor găuri din buget.

Un alt aspect manipulativ care trebuie explicat oamenilor - transmiterea avizelor nu este responsabilitatea ASP, ci a Primăriei Chișinău prin Direcția colectarea impozitelor și taxelor locale.

Deci, constatăm că, pentru crearea acestei probleme Primăria a avut suficiente instrumente legale, iar pentru rezolvarea ei deja nu mai are…

Și aici totul e simplu, cetățenii sunt nemulțumiți când sunt mințiți și manipulați, inclusiv prin introducerea unei taxe pe sub masă. Ca să nu își asume nemulțumirea locuitorilor din Municipiu, ca de fiecare dată, Primăria aruncă responsabilitatea spre alții. De data asta nu o să le meargă.

Să își asume”, a scris Lilian Carp

Dacă inițiativa legislativă se aprobă, taxa de salubrizare ar urma să fie anulată din 2024.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE