Rusia susține că decizia Uniunii Europene de a deschide discuţiile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova este politizată ce ar putea destabiliza blocul comunitar și că cele două ţări „nu îndeplinesc criteriile”, relatează Reuters şi AFP.

„Negocierile pentru a se alătura UE pot dura ani sau decenii. UE a avut întotdeauna criterii stricte de aderare şi este evident că în acest moment nici Ucraina şi nici Moldova nu îndeplinesc aceste criterii”, a spus vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.

„Este clar că aceasta este o decizie absolut politizată, dorinţa UE de a demonstra sprijinul pentru aceste ţări. Dar astfel de noi membri ar putea destabiliza UE şi, din moment ce trăim pe acelaşi continent cu UE, desigur că urmărim îndeaproape acest lucru”, a adăugat el.

La Consiliul European, liderii UE au convenit joi să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, chiar dacă aceasta continuă să lupte împotriva invaziei Rusiei, dar nu au putut cădea de acord asupra unui pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, din cauza opoziţiei Ungariei. Peskov a spus că Ungaria nu este o ţară prorusă, dar că Rusia este impresionată că Budapesta este pregătită să-şi apere interesele. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a estimat de asemenea că unda verde dată Kievului şi Chişinăului de UE, care a acordat şi statutul de candidat Georgiei, are ca scop „să facă rău Rusiei”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE