Preţurile la carnea de porc au crescut in ultima saptamina în piețele din Republica Moldova. La Piața Centrală din Chișinău, a crescut si cu 25 de lei kilogramul. Comercianţi invocă focarele recente de pestă porcină, care au afectat producția, dar și cererea mai mare înainte de sărbători. Asociația Producătorilor de Carne susține că unii comercianți profită de conjunctură, dar membrii asociației nu au majorat prețurile, notează TVRMoldova.md.
Comerciaţii din piată sustin că preturile vin mai mari direct de la producatori. In medie, un kilogram de carne e 95 de lei. Mai ieftină e doar carne cu multa grasime.
În contextul creşterii semnificative a preţurilor la carnea de porc, care s-a majorat cu până la 25 de lei per kilogram, fostul director executiv al Asociaţiei "Forţa Fermierilor", Alexandr Slusari, solicită intervenţia promptă a Consiliului Concurenţei pentru a verifica "urgent situaţia pe piaţa internă". Acesta susţine că producătorii autohtoni au făcut investiţii enorme în acest sector în ultimii zece ani şi "categoric nu doresc importuri de carne de porc de peste cotele europene".
"Asociația Producătorilor de Carne afirmă că mențin prețurile inițiale și cu speculațiile se ocupă comercianții.
E cazul ca prompt să autosesizeze Consiliul Concurenței, care cam a dormit aproape tot mandatul PAS., și să verifice urgent situația pe piața internă.
Eu am mai multă încredere producătorilor autohtoni, deoarece ei au făcut în ultimii 10 ani investiții enorme și categoric nu doresc importul cărnii de porc peste cotele europene.
Eu cred că în loc de declarații sterile de unitate a societății și minciuni gogonate noi demult merităm din partea autorităților acțiuni, care sunt benefice tuturor cetățenilor țării, indiferent de viziuni politice. Iată că Consiliul Concurenței poate să facă regulă pentru toți", a transmis Slusari.
Reprezentantii Asociației Producătorilor de Carne afirmă că membrii organizatiei nu au majorat prețurile ci doar unii comercianți profită de situație. Datorită vânzărilor scăzute din iarnă, producătorii au stocuri mari acum în primăvară, ceea ce ajută la menținerea prețurilor.
În ciuda focarelor de pestă porcină africană de la Cimișeni și Roșcani, autoritățile asigură că aprovizionarea pieței interne nu este în pericol, cel puţin pentru următoarele două luni, deoarece producția locală acoperă 80% din cerere.