politik.mdPreşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Mevlut Cavusoglu, a salutat intenţia de modificare a articolului 78. care se referă la alegerea președintelui țării.
”Comisia de la Veneția oferă consultări juridice referitor la at. 78 și a oferit o opinie clară de modificare a acestui articol. Este evident că și alte instituții europene UE, OSCE, susțin această idee a lor, dar depinde de R. Moldova cum va primi această propunere”, a spus președintele APCE, joi, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu Mihai Ghimpu.
De asemenea a mai adăugat oficialul european că impasul existent nu poate să continue, ”Consiliul Europei va acorda consultanță și asistență în procesul reformei constituționale. Este important ca alegerile să aibă loc conform standardelor democratice, ceea ce înseamnă perfecționarea listelor electorale și garantarea unei mai bune posibilități a cetățenilor de peste hotare să participe la alegeri”.
Despre noua guvernare a spus că oamenii și-au ales reprezentanții pentru că au avut încredere în ei, în abilitatea lor de a contribui cu ideile lor. ”Apreciez pașii curajoși efectuați de noua guvernare pentru a depăși criza social economică, de a avansa în ceea ce privește libertățile democratice. Acești pași merită susținere atât din partea internă cât și de comunitatea internațională pentru a micșora acea grea povară pe care o duc cetățenii Moldovei”, a adăugat Cavusoglu.
Referitor la modificarea art. 78, președintele Parlamentului, Mihai Ghimpu a spus că ”suntem un stat suveran și decizia ne aparține nouă, dar trebuie să ținem cont de recomandările Comisiei de la Veneția pentru că nu am de gând să mergem împotriva instituțiilor europene. Noi am hotărât să facem consultări, dacă în urma lor va rămâne modificarea art. 78 în parlament prin consens cu PCRM eu nu voi renunța la adoptarea noii constituții, proiectul e bun și va fi discutat în cadrul fracțiunilor și vom reveni, pentru că este nevoie de această constituție. Pentru mine e important depășirea crizei politice. RM are nevoie de o stabilitate politică ca niciodată, numai așa putem relansa economia”, a declarat Ghimpu.
În final, Mevlut Cavusoglu a dat asigurări că vor continua să monitorizeze îndeaproape situația ”și dacă va fi necesar vom include pe agenda următoarei ședințe a Consiliului Europei subiecte ce țin de RM”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE