Premierul Slovaciei Robert Fico a fost împușcat în stradă, miercuri, în localitatea Handlova. Incidentul s-a produs în fața Casei de Cultură, unde se întrunea guvernul în ședință, când premierul a venit în mijlocul oamenilor. Fico a fost transportat la spital și se află în operație, viața sa fiind pusă în pericol.

Robert Fico se luptă în continuare pentru viața sa, a declarat ministrul Sănătății, Zuzana Dolinková. Ea a mulțumit întregului personal medical care are grijă de prim-ministru. „Este o echipă de profesioniști de top”.

Ea a condamnat atacul asupra premierului. „Este rezultatul răutății și urii umane absolute. Este un atac la adresa democrației”, a adăugat Dolinka. Atacatorul a tras cinci focuri, potrivit ministrului de Interne, citat de agenția Teraz.sk.

Atacatorul a tras focurile de armă cu o motivație politică clară, a declarat ministrul de interne Matúš Šutaj Eštok. El a decis să îl atace pe Robert Fico după alegerile prezidențiale. „Vreau să fac apel la public, la jurnaliști și la toți politicienii să nu mai răspândească ura”, a cerut ministrul, citat de Dennik N.

El a făcut apel la toată lumea să nu mai susțină „actul odios fără precedent” pe rețelele de socializare. El a avertizat că forțele de ordine vor lua măsuri. „Niciun act care incită la o crimă motivată de ură nu va rămâne nepedepsit”, a spus el

Premierul se luptă pentru viața lui în momentul de față. Încă este în operație, din informațiile pe care le avem a suferit un politraumatism foarte grav, este destul de grav rănit, și starea lui este destul de critică.

„Premierul a suferit politraumatisme grave după ce a fost împușcat. Operația durează deja de trei ore și jumătate, iar personalul medical încă se luptă pentru viața sa. Starea de sănătate este foarte complicată”, a spus ministrul Apărării.

Noi toți ne rugăm ca premierul să fie salvat de medicii noștri.

Este în operație de mai mult de 3 ore și jumătate, este o operație complexă.

Zuzana Caputova, președinta Slovaciei, a confirmat că poliția l-a reținut pe atacator, identificat deja la nivel local ca fiind Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, promițând că oficialii vor furniza mai multe informații „cât mai curând posibil”.

Mai mulți lideri ai lumii s-au arătat șocați de acest atentat. Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat miercuri „şocat de focurile de armă care l-au vizat pe prim-ministrul slovac” Robert Fico, care se zbate la ora actuală între viaţă şi moarte după ce a fost rănit de unul dintre gloanţe, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Condamn cu fermitate acest atac. Gândurile mele şi solidaritatea mea se îndreaptă spre el, spre familia lui şi spre poporul slovac”, a adăugat şeful statului francez într-un mesaj postat pe platforma socială X.

Preşedintele american Joe Biden a condamnat miercuri, într-un comunicat, „actul de violenţă josnic” care l-a vizat pe prim-ministrul slovac Robert Fico, care se află în prezent între viaţă şi moarte, după ce a fost împuşcat de mai multe ori, informează AFP, preluată de Agerpres.

Preşedintele SUA a adăugat că el şi soţia sa Jill sunt alături de familia lui Robert Fico şi de poporul Slovaciei.

Și premierul britanic Rishi Sunak s-a delarat șocat de împușcarea premierului slovac Robert Fico la Handlova.

„Această veste teribilă m-a șocat. Ne gândim profund la premierul Fico și la familia sa”, a scris Sunak pe rețeaua de socializare X.

Secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, și-a exprimat consternarea față de împușcarea premierului slovac Robert Fico. Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat ferm miercuri atacul care l-a vizat pe premierul slovac Robert Fico. „Vestea tentativei lașe de asasinat asupra premierului slovac Fico m-a zguduit profund”, a scris el pe platforma X.

Atacul asupra lui Robert Fico ar trebui, în opinia președintelui ceh Petr Pavel, să fie un avertisment despre cât de departe poate duce agresivitatea tot mai profundă din societate. „Atacul asupra lui Robert Fico este în mod clar condamnabil, indiferent de motivația sa.”

„Ar trebui să fie un avertisment pentru noi cu privire la unde poate duce adâncirea ostilității și a agresivității în societate. Îi doresc lui Robert Fico să iasă din acest incident fără consecințe”, a scris Pavel.

„Profund șocat de veștile venite din Slovacia. Transmit gândurile mele cele mai sincere premierului slovac Robert Fico. Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, într-o postare pe X.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE