Prim-ministrul Dorin Recean întreprinde o vizită de lucru în Antalya, unde va participa la cea de-a patra ediție a Forumului diplomației, la invitația președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.
Republica Moldova este reprezentată de Prim-ministru Dorin Recean și de Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. În marja Forumului vor avea întrevederi bilaterale cu mai mulți oficiali.
În cadrul primului panel de discuții, intitulat „Căutarea de parteneriate în era multipolarizării”, de pe agenda Forumului Diplomației a participat și prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean. Acest format de dialog a oferit liderilor mondiali o platformă avansată pentru a dezvolta strategii comune și a transforma diplomația într-o forță motrice pentru pace și cooperare.
Dorin Recean s-a alăturat altor vorbitori de marcă, precum vicepreședintele Republicii Turcia, Cevdet Yılmaz, președintele Muntenegrului, Jakov Milatović, prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, prim-ministrul Bulgariei, Rosen Zhelyazkov, și fosta președintă a Croației, Kolinda Grabar-Kitarović. În intervențiile lor, aceștia au subliniat că „De la războaiele comerciale la noile parteneriate de securitate, definițiile tradiționale ale diviziunilor Est-Vest și Nord-Sud s-au estompat pe fondul conflictelor militare actuale la nivel global. Alianțele militare existente trebuie să integreze elemente non-militare în strategiile lor, consolidându-și în același timp capacitățile militare. Interesele economice și comerciale ale națiunilor le determină, de asemenea, să formeze parteneriate suplimentare în afara alianțelor actuale.”
Panelul a explorat căutarea de noi parteneriate în contextul multipolarizării, având ca obiectiv aprofundarea înțelegerii provocărilor actuale și identificarea oportunităților de cooperare într-un sistem internațional fragmentat.
Pe parcursul zilei, vor avea loc mai multe paneluri de discuții pe teme de actualitate, cum ar fi conflictele armate, cooperarea regională și impactul științei și inovației asupra relațiilor internaționale.
Tema Forumului este „Recuperarea diplomației într-o lume fragmentată” și reflectă necesitatea ca diplomația să se reafirme ca o forță stabilizatoare, pe fondul diviziunilor globale în creștere. Timp de trei zile, lideri mondiali, factori de decizie, cadre didactice, experți în afaceri, precum și reprezentanți ai mass-media și ai societății civile își vor expune opiniile referitoare la modul în care diplomația poate contribui la ameliorarea situației în diverse domenii.
„Subiectele de discuție au fost generate de creșterea rupturii geopolitice, adâncirea inegalităților globale, creșterea violenței împotriva civililor, intoleranța față de viziuni divergente, incertitudinile determinate de întreruperile tehnologice și impactul multidimensional al crizei climatice, care au erodat încrederea în instituțiile internaționale. Incapacitatea actualului sistem internațional de a găsi soluții la aceste provocări contemporane a tensionat și mai mult eforturile de cooperare care deja se confruntau”, precizează organizatorii.
În prima parte a zilei, înainte de deschiderea oficială a evenimentului, vor avea loc mai multe paneluri de discuție, Forumul propunându-și să inspire dialogul pentru a redefini rolul și principiile de bază ale diplomației într-o atmosferă din ce în ce mai polarizată.
„Escalada nucleară: o amenințare emergentă?”, „Diplomația parlamentară în guvernanța globală”, „Conectivitate, digitalizare și dezvoltare”, „Recuperarea diplomației într-o lume fragmentată”, „Dinamica geostrategică în Asia-Pacific”, „Pace în Orientul Mijlociu: E timpul pentru o soluție în două state”, „Cornul Africii: Riscuri și oportunități” – acestea sunt câteva dintre subiectele de pe agendă.
În partea a doua a zilei se va discuta despre regândirea cooperării globale împotriva terorismului, rolul științei și tehnologiei AI în relațiile internaționale. O altă temă de discuție este „Medierea eficientă: Privirea spre viitor în soluționarea conflictelor și răspuns umanitar la crize complexe”, notează radiomoldova.md
Evenimentul, organizat în perioada 11–13 aprilie, reunește șefi de state și de guverne, miniștri și experți care vor aborda subiecte de actualitate de pe agenda regională și internațională. Tema din acest an – „Reclaiming Diplomacy in a Fragmented World” – reflectă nevoia stringentă ca diplomația să își reafirme rolul de forță stabilizatoare, într-un context global marcat de diviziuni crescânde.