Autorităţile de la Chişinău discută cu liderii separatişti de la Tiraspol prin intermediul Biroului politici de integrare, iar comunicarea este una transparentă, a afirmat premierul Dorin Recean, în urma vizitei din stânga Nistrului de joi, 9 ianuarie. Potrivit premierului în contextul crizei energetice din regiune, soluţiile ar putea fi identificate mai uşor dacă Transnistria ar fi independentă faţă de Federaţia Rusă.

" Există o comunicare, ea este transparentă, prin Biroul politici de reintegrare şi, iarăşi, cel mai important este că Tiraspolul nu este independent în aceste decizii. Dacă am discuta unu la unu, atunci întotdeauna am găsi soluţii. Problema astăzi este că Rusia induce artificial această criză, aşa cum a făcut-o şi în Abkhazia şi în alte părţi, utilizând energia ca şi o armă împotriva cetăţenilor pentru a-şi realiza obiectivele lor, în cazul acesta: geostrategice. Imediat ce griza a apărut noi ne-am adresat celor din stânga Nistrului, cu o propunere ca ei să cumpere gaz, noi să le organizăm achizițiile de gaz, pentru că ei nu pot să o facă din punct de vedere tehnic. Am primit refuz”, a declarat premierul Recean.

Preşedintele Maia Sandu însoţită de premierul Recean şi de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, au efectuat o vizită în stânga Nistrului, la Varniţa pentru a discuta cu autorităţile locale din Zona de Securitate despre criza energetică şi ajutorul pe care îl poate oferit Chişinăul.

Extinderea autonomiei energetice a instituțiilor publice prin utilizarea centralelor pe biomasă. A fost unul dintre subiectele abordate de autorități cu administrațiile publice locale din zona de securitate. Astfel, ministerul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii, cu primăriile vizate urmează să pregătească proiecte care să asigure autonomie energetică pentru școli, grădinițe, primării și alte instituții publice, notează IPN.

Totodată, potrivit Maiei Sandu, au fost discutate necesitățile la zi ale cetățenilor în contextul actualei crize. „Am înțeles că e nevoie și de sprijin sub formă de lemne, peleți, e nevoie de generatoare în plus”, a precizat Maia Sandu.

Totodată, potrivit lui Dorin Recean, școlile din regiunea transnistreană, subordonate autorităților constituționale, au revenit astăzi la ore, însă, în regim online.

Guvernul de la Chișinău a transmis un mesaj de susținere cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, în special celor din stânga Nistrului, asigurându-i că vor primi ajutor rapid și că nu vor fi lăsați de izbeliște.

În contextul acuzațiilor din partea Federației Ruse privind criza energetică, autoritățile moldovenești au reafirmat că Republica Moldova are un contract valabil cu Gazprom până în 2026 și că decizia unilaterală a Gazprom de a sista furnizarea de gaze naturale este responsabilă de actuala criză.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE