Banca Națională a Moldovei a lansat astăzi Sistemul de Plăți Instant MIA – o premieră pentru sectorul financiar din Republica Moldova. Sistemul este disponibil în instituții financiare din țară și le permite consumatorilor și companiilor să transfere bani în mai puțin de 15 secunde fără plata comisioanelor și indiferent de bancă doar în bază de număr de telefon, oferind cetățenilor o metodă rapidă, sigură și eficientă de efectuare a tranzacțiilor, notează IPN.

Guvernatorul BNM, Anca Dragu, a declarat în cadrul evenimentului de lansare că MIA înseamnă Moldova Instant Achitări.

„Putem face transferuri, plăți între persoane fizice, companii în timp record, la costuri foarte mici, chiar zero, și în totală siguranță. Asta înseamnă că mediul de afaceri va fi impulsionat și asta este o dovadă a angajamentului nostru față de mediul economic din Republica Moldova – de a sprijini businessul, de a sprijini antreprenorii, de a ușura munca fiecărei persoane”, a notat șefa BNM.

„Sunt încrezătoare că MIA va deveni în scurt timp o tehnologie la îndemâna fiecărui cetățean sau om de afaceri. MIA va eficientiza tranzacțiile financiare, va stimula creșterea economică și va promova o mai bună gestionare a finanțelor. Așadar, astăzi Moldova face un pas semnificativ către o lume financiară modernă, iar Banca Națională a Moldovei consolidează poziția țării în rândul statelor care adoptă tehnologii avansate pentru a sprijini evoluția economică și pentru a oferi cetățenilor un acces mai ușor la serviciile financiare”, a mai spus Anca Dragu.

Prezent la eveniment, premierul Dorin Recean a declarat că implementarea sistemului de plăți instant MIA marchează un moment important în modernizarea sistemului de plăți autohton.

„Accelerăm, simplificăm și reducem costurile tranzacțiilor financiare pentru toți cetățenii, contribuind la securitatea și eficiența economică. Prin lansarea MIA, ne asigurăm că rămânem pe calea inovației, facilităm accesul egal la serviciile de plată și susținem creșterea economică durabilă. Este un pas concret în direcția sprijinirii cetățenilor noștri și a alinierii Republicii Moldova la economia digitală europeană”, susține prim-ministrul.

„Statele Unite sunt un partener sigur pentru Moldova în dezvoltarea și creșterea sa economică. Un aspect relevant în acest efort este sprijinirea inovațiilor digitale, precum Sistemul de Plăți Instant MIA. Sistemul dezvoltat de BNM nu este doar o inovație tehnologică, ci reprezintă un pas transformator care sporește incluziunea financiară și digitalizarea plăților. Iar în situația în care plățile instant devin rapid un standard pe întreg continentul European, implementarea sistemului de plăți instant și experiența obținută în acest proces va ajuta Moldova să se apropie de spațiul economic european”, afirmă ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon.

Potrivit specialiștilor BNM, plățile instant oferă posibilitatea de a transfera fonduri în MDL între conturi în doar câteva secunde, fiind disponibile non-stop, 24 de ore din 24, 7 zile din 7 pe săptămână. Această caracteristică face ca plățile instant să fie o opțiune extrem de convenabilă pentru tranzacții rapide și eficiente, indiferent de momentul sau ziua săptămânii. Este o îmbunătățire semnificativă față de metodele tradiționale de plată, care pot dura ore sau chiar și o zi lucrătoare. Serviciul este accesibil prin intermediul aplicațiilor bancare mobile și online banking, oferind o flexibilitate și comoditate fără precedent pentru utilizatorii din Republica Moldova.

Plățile instant permit cetățenilor să efectueze tranzacții financiare în orice moment și de oriunde, folosind dispozitive mobile sau alte mijloace de acces la internet. Aceasta reduce dependența de intermediari, amplasare geografică, orele de lucru.

Limitele pentru o tranzacție sunt de 5 mii de lei, limitele pentru tranzacțiile timp de o zi – 10 mii de lei și timp de o lună – 30 de mii de lei. Transferurile de până la 10 mii de lei pe lună sunt efectuate fără comision, în timp ce pentru sume mai mari comisioanele percepute nu vor depăși 5 lei pentru un transfer.

Sistemul MIA poate fi utilizat de către toate persoanele care folosesc mobile banking din Republica Moldova, atât persoane fizice, cât și juridice, care au cont de plăți deschis la o bancă/societate de plată. Identificatorul necesar și suficient pentru a iniția un transfer va constitui numărul de telefon înregistrat în baza de date a băncii sau societății de plată.

Zece bănci și patru societăți de plată au integrat tehnologia necesară pentru a oferi serviciul de plăți instant. Clienții sunt încurajați să contacteze banca lor pentru a afla cum pot beneficia de acest serviciu și pentru a se familiariza cu modalitățile de utilizare a acestuia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE