PPRM constată că evenimentele politice din ultimii ani din Republica Moldova ne denotă și ne impun necesitatea unui nou model de guvenare și de dezvoltarea a statului nostru. Republica Moldova are nevoie de un nou model de dezvoltare, bazat pe priorităţile naţionale și care să asigure stabilitatea politică și bunăstare cetățenilor.
În viziunea PPRM noul model de dezvoltare a țării noastre – bazat pe investiții, noi tehnologii și exporturi – va asigura creșterea economică continuă, prin dezvoltarea companiilor productive, competitive şi eficiente, generatoare de locuri de muncă şi de venituri; prin reformarea Guvernului şi a instituţiilor guvernamentale și trecerea definitivă la modelul E-guvernare.
PPRM propune un nou model de dezvoltare al Republicii Moldova bazat pe un nou concept de politici fiscale — previzibil și stabil, pe un termen de 5 ani și care să asigure securitatea economică și financiară a statului. Un document, bazat pe constatarea problemelor și identificarea următoarelor priorități de dezvoltarea a Republicii Moldova:
Sporirea veniturilor la bugetul de stat va constitui rezultatul politicilor implementate și vor fi direcționate la finanțarea economiei naționale și la sporirea gradului de protecție socială a populație prin:
-stabilirea unor impozite moderate, care să fie achitate de toți – fapt ce va contribui la mărirea bazei impozabile – impozitului unic de 10% pentru persoanele fizice și juridice;
- pentru a da un semnal pozitiv investitorilor — cota zero la impozitul pe venitul reinvestit în capitalul social;
- pentru susținerea producătorului autohton și exporturilor — zero taxe și impozite la importul de utilaje și tehnologii avansate;
- pentru susţinerea agricultorilor - introducerea impozitului unic în agricultură de 1,8 lei/grad-hectar, stabilirea cotei 8% TVA în agricutură.
- pentru susținerea dezvoltării mediului de afaceri la sate – întreprinderile micro, inclusiv gospodăriile țaranești (cu vînzări de pînă la 500 mii lei), care vor crea cel puțin 5 locuri de muncă - scutirea de plata impozitului pe venit pe o perioadă de trei ani.
Stabilitate pentru mediul de afaceri prin reformarea instituţiilor guvernamentale și trecerea definitivă la E-guvernare.
Atragerea remitențelor în economia Republicii Moldova prin garantarea depozitelor bancare în sumă de pînă la 20 mii de EURO, suma minimă pentru inițierea unei afaceri. Anume o astfel de garanție din partea statului va contribui la formarea încrederii în perspectivele Republicii Moldova și-i va stimula pe emigranții moldoveni să investească economiile lor în țara lor.
Asigurarea principiului echității — prin aplicarea impozitelor și taxelor echitabile. Cei cu venituri mai mici decît valoarea minimului de existență trebuie să fie scutiți de orice taxe și impozite.
Reforma sistemului de pensionare se va produce în baza principiului de acumulare a impozitelor achitate de salariat la fondul de pensionare pe contul personal al salariatului. O astfel de măsură va stimula cetățenii să achite taxele și impozitele sociale.
PPRM va reforma sistemul de calculare a plăţilor sociale prin stabilirea normei, conform căreia mărimea minimului de existență va servi drept bază la calcularea salariilor, pensiilor şi indemnizaţiilor sociale.
PPRM își asumă angajamentul politic de a promova cu insistență măsurile propuse pentru un nou model de dezvoltare a Republicii Moldova, pentru stimularea creșterii economice și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.