Partidul Popular Republican (PPR) nu va da curs invitaţiei Comisiei Electorale Centrale (CEC) de semnare a Codului de conduită privind desfăşurarea şi reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare 2009, deoarece consideră lipsit de sens un atare pas.

Semnarea Codului de conduită în alegeri, în condiţiile în care acesta nu este semnat de Partidul Comuniştilor şi aliaţii lui, adică de acei care au cele mai mari posibilităţi de fraudă în alegeri, precum şi de posturile publice de radio şi televiziune, nu va schimba cu nimic contextul pre-electoral şi electoral din ţară.

Pe de altă parte, chiar şi dacă partidele şi instituţiile nominalizate ar semna un astfel de Cod, nu există nici o garanţie că ele îl vor respecta. Din contra, practica scrutinelor precedente demonstrează că pentru aceste partide şi instituţii nu există nici un fel de impedimente morale şi legale atunci cînd este vorba despre promovarea propriilor interese sau a intereselor patronilor politici.

PPR aminteşte că şi la alegerile precedente a refuzat semnarea unui Cod de acest gen, argumentele fiind în mare parte aceleaşi ca şi în prezent.

În aceste condiţii, PPR califică preconizată semnarea Codului de conduită în alegeri drept un spectacol menit să dea o tentă de democraţie stării de lucruri din Moldova în ochii opiniei publice din ţară şi de peste hotare.

PPR este pentru o campanie electorală corectă, dar considerăm că acest lucru trebuie demonstrat prin acţiuni concrete, dar nu prin documente cu caracter formal şi declarativ.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE