Potrivit PPDA, ieri au avut o conferinţă video cu peste 50 de fermieri, în cadrul căreia au discutat minuţios problema calamităţilor naturale, iar în această dimineaţă au vorbit cu zeci de agricultori despre starea culturilor de toamnă şi de primăvară.

„Cu părere de rău, precipitaţiile abundente, căzute neuniform, nu mai pot salva grâul şi orzul de toamnă, influienţînd prea puţin situaţia actuală. De la Bălţi până la sud agricultorii recultivă câmpurile cu grâu sau, în cel mai bun caz, aşteaptă o recoltă suficientă exclusiv pentru a acoperi plata pe arendă. Mulţi agricultori nu vor dispune de cantităţile necesare nici pentru semănatul de toamnă”, precizează PPDA.

Deputatul Alexandr Slusari afirmă că fermierii insistă asupra introducerii stării de urgenţă în agricultură.

„Toţi fermierii insistă asupra introducerii stării de urgenţă în agricultură, ceea ce ar crea premise obiective pentru restructurarea datoriilor. Totodată, există riscul real al creşterii preţului la pâine. Toţi fermierii insistă asupra introducerii stării de urgenţă în agricultură, ceea ce ar crea premisele pentru restructurarea datoriilor producătorilor agricoli”, se mai spune în postarea pe Facebook a deputatului PPDA, Alexandr Slusari.

Contactat de Moldova 1, Ion Perju a declarat că este dispus să meargă în Parlament dacă se va decide acest lucru, relatează Mesager.

Şeful Executivului, Ion Chicu, a precizat că vor fi prezentate mai multe măsuri de redresre a situaţiei, după ce în această săptămână specialiştii vor evalua situaţia din domeniu.

„Ţara are grâu, are suficiente resurse, securitatea alimentară va fi asigurată. Văd că unii politicieni spun că nu sunt rezerve de stat, apropo aceasta este informaţie închisă şi pentru divulgarea acestui secret persoanele respective trebuie să răspundă”, a afirmat prim-ministrul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE