Deși ministerul de Interne susține că vânătoarea de la ”Pădurea Domnească” a fost ilegală, iată că în conformitate cu o hotărâre aprobată de Guvern în luna august 2012, care permitea vânătoarea de mistreţi în această rezervaţie vânătoarea din 23 decembrie este ... perfect legală.

Astfel, potrivit actului respectiv, vânătoarea de mistreţi a fost permisă în perioada dintre 18 noiembrie şi 30 decembrie 2012 inclusiv în trei rezervaţii ştiinţifice, printre care şi ”Pădurea Domnească”.
Amintim că Ministerul Afacerilor Interne a anunţat miercuri că a pornit un dosar penal pe faptul vânatului ilegal din 23 decembrie, inclusiv pentru că în rezervaţii ştiinţifice nu este permisă vânătoarea.
Pe de altă parte, Agenţia Moldsilva, care a organizat vânătoarea respectivă, confirmă însă legalitatea organizării partidei de vânătoare, menţionând că au fost respectate toate cerinţele şi normativele în vigoare.
De asemenea, potrivit Moldsilva, legislaţia permite în rezervaţiile ştiinţifice ”reglarea numerică a efectivului de animale în vederea optimizării şi păstrării speciilor specific ecosistemelor natural în cauză”, ceea ce înseamnă că în cazul în care sporeşte numărul unor specii de animale, acesta poate fi redus. ”Reglarea numerică a efectivelor de vînat presupune reducerea numărului de animale sălbatice în terenuri cu densităţi ale acestora mai mari decît cele optime, în vederea asigurării unui echilibru ecologic. În acest mod, poate fi diminuat posibilul prejudiciu cauzat de către vînat sectoarelor silvic, agricol, privat sau altor sectoare din economia naţională”, potrivit Moldsilva.
Agenţia mai menţionează că la începutul anului trecut, în rezervaţia ”Pădurea Domnească” erau peste 160 de mistreţi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE