Din materialul probator, acumulat de procurori reiese că, pe 8 octombrie 2010, aflîndu-se în biroul său de serviciu şi urmărind scopul sporirii artificiale a indicelui personal de activitate, poliţistul a întocmit un proces-verbal de cercetare la fata locului, în care a înscris date false.
Potrivit actului falsificat de inspector, în timpul verificării trenului suburban cu ruta ”Chişinău-Oniţa”, acesta ar fi depistat asupra unui cetăţean 2 ţigări cu aproximativ 2 grame de marijuană. De asemenea, poliţistul a alcătuit şi o explicaţie din numele ”făptaşului”, care şi-ar fi recunoscut vina, iar la final s-a şi semnat din numele făptuitorului inventat.
În cadrul investigaţiilor efectuate procurorii au constatat că, în realitate, persoana, numele căreia figura în documentele falsificate de poliţist, nu a călătorit cu trenul respectiv.
În continuare, pentru a-i asigura cazului un caracter veridic, acţionînd în complicitate cu medicul-narcolog al Spitalului raional Ocniţa, inspectorul antidrog a organizat falsificarea actului de examinare narcologică a ”bănuitului”, din care reieşea că ultimul se afla şi în stare de ebrietate narcotică.
Cunoscînd despre caracterul fals al materialelor întocmite, poliţistul le-a înregistrat în registrul de evidenţă a sesizărilor cu privire la infracţiuni, ulterior, în privinţa victimei fiind pornit un proces contravenţional pentru păstrarea ilegală a drogurilor.
Cazul a ieşit la iveală atunci cînd ”contravenientul” a fost citat pentru explicaţii la Procuratură, unde a avut surpriza să constate că este învinovăţit pentru fapte pe care nu le-a comis. Procurorii au dispus efectuarea de verificări pe acest caz, în consecinţă fiind declanşată urmărirea penală în privinţa inspectorului antidrog, dar şi a complicelui acestuia - medicul-narcolog. În privinţa medicului, învinuit de fals în acte publice şi abuz în serviciu, urmărirea penală a fost suspendată pe motiv de boală (amputarea picioarelor).
Poliţistul a fost eliberat din funcţie imediat după pornirea procesului penal. Anterior, acesta a fost învinuit de procurori de torturarea unei persoane, dar şi de comiterea unui accident rutier soldat cu vătămarea gravă a integrităţii victimei şi părăsirea locului accidentului rutier.
Procuratura consideră pedeapsa aplicată fostului poliţist ca fiind prea blîndă şi a atacat-o la Curtea de Apel Bălţi, cu solicitarea aplicării unei pedepse cu executare reală a închisorii.