MediafaxPolitica de apropiere faţă de R. Moldova, anunţată de preşedintele român Traian Băsescu în cadrul vizitei sale la Chişinău, îngrijorează britanicii, care se tem de un nou val de imigranţi din estul Europei, reprezentat de moldoveni cu cetăţenie română, relatează Daily Express, în ediţia electronică.
“Sute de mii de cetăţeni din R. Moldova - cea mai săracă ţară din Europa - vor primi în curând dreptul de a trăi şi de a lucra în Marea Britanie şi în statele UE ca urmare a politicii controversate a Bucureştiului de a le oferi acestora cetăţenie română”, scrie Daily Express.
Afirmaţiile au fost făcute în contextual vizitei lui Traian Băsescu la Chişinău în perioada 27-28 ianuarie şi promisiunile făcute privind înfiinţarea unei noi agenţii, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, pentru a accelera procesarea celor un milion de cereri pe care Guvernul român le-a primit deja pe fondul noii legi privind acordarea cetăţeniei în numai cinci luni.
Astfel, cetăţenii din Republica Moldova nu vor mai avea nevoie de viză pentru a munci şi lucra în România, având de asemenea dreptul de a călători în statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în Marea Britanie, comentează Daily Express.
Sir Andrew Green din cadrul organizaţiei neguvernamentale MigrationWatch UK a calificat politica României drept “scandaloasă”. “A venit timpul potrivit ca Uniunea Europeană să abordeze problema celor care sunt îndreptăţiţi să deţină un paşaport (pentru a călători în spaţiul) European”, a precizat el.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE