Stanislav Groppa a fost înaintat drept “contracandidat” de către 15 deputaţi comunişti printre care figurează Mark Tkaciuk şi Oleg Reidman, foşti consilieri ai lui V. Voronin. Deşi este prezentat drept un specialist de excepţie în neurologie, potrivit unor surse, Stanislav Groppa, „contracandidatul” Zinaidei Grecianîi nu a făcut în viaţa sa nicio operaţie, fiindcă este, de fapt, neurolog. Groppa nu este nici academician, aşa cum au scris unele mass-media, ci doar membru corespondent al Academiei de Ştiinţe.
”Vineri, 15 mai l-am căutat toată ziua pe Stanislav Groppa, dar fără vreun rezultat. La telefonul mobil el nu ne-a răspuns. Din secţia Spitalului de Urgenţă, pe care o conduce, am fost informaţi că e plecat din ţară. Directorul spitalului, Gheorghe Ciobanu, a precizat că Groppa a plecat la Bucureşti. La telefoanele Catedrei de neurologie a Universităţii „Testemiţanu” n-a răspuns nimeni”, scrie Pavel Păduraru în ediția electronică de duminică, 17 mai a ziarului Timpul.
Dacă nu e în ţară, ne-am întrebat: când şi unde şi-a făcut omul certificatul medical, care trebuia să fie ataşat la dosarul depus la Comisia pentru alegerea preşedintelui R. Moldova? La această întrebare, Serghei Stati, unul dintre deputaţii comunişti care au prezentat actele lui Groppa pentru înregistrare, ne-a răspuns: „Cer scuze, dar nu ştiu dacă el a reuşit sau nu”. Să înţelegem că, în acest caz, comuniştii au ignorat prevederile legale sau că ei doar au executat un ordin al lui Voronin? Întrebat dacă crede că Groppa are şanse în competiţia pentru fotoliul de şef al statului, Stati ne-a spus că nu ştie, dar trebuie să existe o concurenţă. Deputatul ne-a asigurat că, la 20 mai, va vota cu Groppa şi nu cu Greceanîi, iar acest lucru nu va conduce la o sciziune în Partidul Comunist (PCRM). La rândul său, Iurie Munteanu, membru al Comisiei pentru alegerea preşedintelui R. Moldova, şi el deputat comunist, a declarat că, în seara în care i-a fost propusă candidatura, Groppa se afla în Moldova. Şi Munteanu e convins că participarea lui Groppa la scrutin nu va produce nicio dezbinare în partidul lui Voronin.
Chiar dacă Groppa nu pare a fi decât un candidat de alternativă al PCRM, am încercat să aflăm ce anume l-a adus pe acesta în graţia comuniştilor. Colegii săi, care au lucrat sau mai lucrează alături de el, ne-au dezvăluit unele lucruri din biografia sa, care - dacă e să le dăm crezare - ne arată că în spatele lui Groppa se află cineva care îl promovează insistent. Ei ne-au spus că, deşi funcţiile şi titlurile pe care le-a obţinut formează portretul unui specialist de excepţie în neurologie, Groppa n-a lucrat niciodată medic simplu. După facultate, a devenit preşedintele Sindicatului de ramură, după care a plecat la Moscova, unde şi-a susţinut teza de doctor în ştiinţe. Apoi a fost numit prorector la Universitate, a lucrat şi asistent la Catedra neurologie, ca mai apoi să-şi apere, tot la Moscova, teza de doctor habilitat. Ulterior, devine şef al Catedrei de neurologie, iar pe timpul guvernului Braghiş bate toate recordurile la numărul de funcţii deţinute. În afară de şef de catedră, mai este decan al Facultăţii de pefecţionare a medicilor, redactor-şef al ziarului “Curierul Medical”, şeful Centrului de genetică, preşedintele Ligii pentru combaterea epilepsiei, şeful Consiliului ştiinţific de pe lângă Ministerul Sănătăţii şi neurolog principal al R. Moldova.
Colegii săi susţin că, după 2001, Groppa şi-ar fi creat relaţii apropiate cu Valentina Rusu, fiica lui V. Voronin, căreia s-a obligat să-i scrie şi teza de doctorat. În 2008, când a fost ales membru corespondent al Academiei de Ştiințe din Moldova (AȘM), Groppa a prezentat pentru concurs mai multe monografii, despre care nu se cunoştea nimic în literatura de specialitate, care nu erau prezente nici în librării, nici în biblioteci şi care, se presupune, au fost editate într-o singură zi. Printre medici, despre el se mai vorbeşte că practică importante afaceri farmaceutice, iar cu puţin timp înainte de a fi înregistrat drept contracandidat la funcţia de şef al statului, i s-a propus o funcţie importantă la AŞM, pentru care ar putea să renunţe la postul de decan al Facultăţii de perfecţionare a medicilor. Astăzi, el mai deţine funcţiile de şef al Catedrei de neurologie şi director al Clinicii de neurologie şi neurochirurgie.
Oricum, rolul lui Stanislav Groppa în “duelul” cu Greceanîi va fi unul de pion: pentru el nu va vota nimeni sau, în cazul în care opoziţia va boicota alegerile, vor vota câţiva comunişti, pentru a crea iluzia unui dezacord între parlamentarii comunişti.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE