Perspectiva integrării euro-atlantice joacă un rol catalizator pentru stabilitatea Balcanilor de Vest, realitate care nu se aplică însă conflictelor de lungă durată din Caucazul de Sud şi nici Transnistriei”, a declarat Cristian Diaconescu, ministrul de externe al României, în cadrul discursului său de sâmbătă, 7 februarie, la Conferinţa pentru securitate de la Munchen, citat de NewsIn.

Lecţiile învăţate în ultimii ani arată că de fiecare dată când se întâmplă ceva în regiune, comunitatea internaţională devine brusc reactivă şi nu proactivă, a spus ministrul Diaconescu, subliniind că este nevoie de mai multă coerenţă şi de o politică europeană mai articulată, fie că este vorba despre Parteneriatul Estic, Sinergia Mării Negre sau alte iniţiative, mai transmite NewsIn.

"România susţine perspectiva europeană a ţărilor din zonă, inclusiv a Serbiei. Acest aspect priveşte toate statele UE şi necesită sprijin şi asistenţă pentru recunoaşterea Serbiei ca membru al familiei noastre europene", a mai precizat Diaconescu.

În acest context, ministrul român de externe al României s-a întrebat de ce Republica Moldova nu ar trezi acelaşi interes pentru UE ca şi ţările din Balcani. În plus, ministrul român a arătat că o perspectivă clară pentru aspiraţiile europene ale Turciei ar reprezenta o motivaţie pentru statele din regiune, precum şi o valoare adăugată pentru chiar procesul de extindere.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE