În acest an, este prima dată când Limba Română va fi sărbătorită oficial pe ambele maluri ale Prutului, anunță Politik.md.
Ziua Limbii Române, instituită prin Legea nr. 53/2013, va fi sărbătorită în rețeaua institutelor culturale românești din străinătate, la Accademia di Romania, Institutele Culturale Române din: Budapesta, „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul, din Madrid, New York, Paris, Tel Aviv, Varşovia. Totodată, Ziua Limbii Române va fi celebrată în comunităţile româneşti din vecinătatea României, printr-o serie de evenimente organizate de Direcția Generală Românii de Pretutindeni în Serbia, R. Moldova şi Ucraina.
Academia di Romania în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române va organiza, în perioada 3–8 septembrie 2013, o expoziție cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române. Vor fi expuse 50 de fotografii cu portrete,precum și facsimile sau manuscrise ale celor mai renumiți scriitori și poeți români.
Institutul Cultural Român de la Chișinăuva organiza expoziția „Sufletul satului românesc“, în perioada 28 august – 27 septembrie 2013, la Casa de Cultură din Leova. Vor fi expuse 42 de fotografii ale artiştilor orădeni Constantin Dancoglu şi Gheorghe Petrilă, realizate în câteva zone etno-folclorice ale Transilvaniei, cu precădere în Bihor, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud. De asemenea, la Strășeni va fi desfășurată expoziția „Mihai Eminescu”, în data de 27 august, care va cuprinde22 de bannere șiva prezenta lucrarea lui Mihai Eminescu. Expoziția va fi itinerată și în alte localități din Republica Moldova: Căușeni, Soroca, Bălți, Leova, Edineț și Cahul. La Palatul Culturii din Hîncești va avea loc expoziția „Grigore Gafencu“, în perioada 30 august – 30 septembrie, care va cuprinde peste 30 de panouri foto, realizate de Unitatea Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe.
Expoziția „Gavriil Bănulescu-Bodoni – un ierarh ortodox promotor al românismului” de la Edineț va fi deschisă în perioada 25 august – 25 septembrie, iar în Drochia Muzeul Național de Istorie al României va expune colecția „Basarabia 1812-1947. Oameni. Locuri. Frontiere”. Proiectul marchează împlinirea a 200 de ani de la anexarea teritoriului dintre Prut și Nistru, cunoscut sub numele de Basarabia, de Imperiul Țarist. Un eveniment de marcă este și conferința internațională „Limba Română – limbă a integrării europene“, desfășurată la Academia de Științe a Moldovei (AŞM) și la alte instituții de învățământ superior din Republica Moldova.
Pe 31 august se va ține oședinţă solemnă consacrată Sărbătorii naţionale „Limba noastră cea română“; Depuneri de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt; 1 septembrie: Masă rotundă cu prezenţa tuturor participanţilor la conferinţă, Biblioteca Ştiinţifică Centrală „Andrei Lupan“ a AŞM; Lansare de carte A. Păunescu. Maluri de Prut, Editura Ştiinţa, 2013 (poezie consacrată Basarabiei şi addenda cenaclului „Flacăra“), Biblioteca Ştiinţifică Centrală „Andrei Lupan“ a AŞM; 2 septembrie: Prelegeri susţinute de participanții de la universităţile din Republica Moldova. Proiectul contribuie la promovarea valorilor istorice și culturale românești în Republica Moldova, marcând în același timp Ziua Limbii Române.
Limba română va fi celebrată și prin două spectacole susținute de Ansamblul Academic Național de Dansuri Populare „Joc“ din Republica Moldova, pe 28 și 30 august, la Leova și Hîncești. La Galeria de la Rond din Chișinău, va avea loc expoziția „Alexei Mateevici – Odă limbii române” dedicată aniversării a 125 de ani de la nașterea poetului Alexei Mateevici și va cuprinde manuscrise, fotografii, poezii, mărturii ale cronicarilor, scriitorilor clasici și contemporani despre limba română și poezia dedicată limbii române.