Fracțiunea parlamentară a Comuniștilor a decis să inițieze, în regim de urgenţă, toate procedurile legale privind demiterea Guvernului Leancă, anunță Politik.md. Asta după ce responsabilii de la Guvern au neglijat invitația comuniștilor de a se prezenta la o ședință a fracțiunii, în care să fie supuși unor audieri în legătură cu cedarea de către stat a pachetului de control în capitalul social al S.A. „Banca de Economii”.
Potrivit unui comunicat de presă al fracțiunii, PCRM a constatat, că nu a fost îndeplinit nici un punct din Hotărîrea Parlamentului din 21 iunie 2013, cu privire la raportul Comisiei de anchetă pentru examinarea modului de administrare a pachetului de acţiuni al statului deţinut la “Banca de Economii” S.A. şi a situaţiei din domeniul financiar-bancar al Republicii Moldova.
„Reieşind din cele menţionate, Fracţiunea PCRM în Parlament a decis:
1) elaborarea proiectului de Hotărîre a Parlamentului, prin care să fie solicitată:
• verificarea acţiunilor Guvernului şi a unor instituţii de stat subordonate Parlamentului (BNA, CNPF, Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie) din punct de vedere al corespunderii legislaţiei în vigoare;
• verificarea eficienţei administrării proprietăţii publice;
• recunoaşterea nulă a deciziei Adunării acţionarilor BEM din 29 august curent.
2) Iniţierea în regim de urgenţă a tuturor procedurilor legale privind demiterea Guvernului.
3) Adresarea în regim de urgenţă către Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Serviciul de Informaţii şi Securitate cu solicitarea examinării legalităţii procedurilor şi faptelor prin care cota statului în S.A. „Banca de Economii” s-a diminuat de la cota de 56,13% pînă la cota de 33,38%, precum şi diminuarea bruscă a preţului de piaţă a acţiunilor S.A. „Banca de Economii” pe parcursul ultimilor 3 ani de la 50 lei la 14 lei.
4) Elaborarea proiectului de lege privind naţionalizarea S.A. „Banca de Economii” ”, se arată în comunicat.
La acea ședință a fracțiunii PCRM au fost invitați: premierul Iurie Leancă, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, al Finanțelor Anatolie Arapu, viceministrul Finanțelor Victor Barbăneagră, guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, precum și Procurorul General, Corneliu Gurin.
Amintim, că la 29 august 2013, la Adunarea generală a acţionarilor BEM a fost adoptată o decizie, privind transmiterea unui pachet de acțiuni unei firme, astfel că statul a rămas cu un pachet de 33,3% din total.