PCRM trebuie să plece integral de pe arena politică a R. Moldova și să accepte statutul de opoziție este părerea analistului politic Igor Munteanu, director executiv IDIS Viitorul, expusă luni, 24 august.
Solicitat de Politik să comenteze decizia PCRM de a purta discuții separate cu fiecare formațiune ale coaliției ”Alianța pentru Integrare Europeană”, Munteanu a spus: ”Comuniștii trebuie să recunoască înfrângerea în fața partidelor de opoziție și aceasta ar însemna, de fapt, biletul de continuitate pentru un regim politic care a fost compromis de la început până acum”.
În această ordine de idei directorul executiv IDIS Viitorul a continuat: ”O vorbă mai veche spune nu-i nimic mai neschimbător decât natura neschimbătoare a lucrurilor. V. Voronin a declarat cu câteva zile înainte de plenara comitetului central al PCRM de sâmbătă, 22 august că nu va călca pe aceleași greble și exact acest lucru îl face. Voronin a declarat că nu se va negocia cu Alianța deja existentă ci se va discuta cu fiecare partid în parte, după asta se va spune că se va discuta cu fiecare persoană în parte mergând pe aceeași idee sau traiectorie destul de proastă de cumpărare a voturilor”.
Întrebat dacă crede că ar putea să fie găsite voturile necesare, Munteanu a răspuns: ”Nu putem spune că oamenii de bună voie vor consimți să-și dea votul comuniștilor după toate câte s-au întâmplat în R. Moldova. Nu-i posibil în acest moment în situația în care PCRM au pierdut bătălia după înființarea Alianței să mai aștepte că cineva va rupe legătura cu partidele lor și va vota pentru o candidatură sau alta înaintată de PCRM”.
Era clar că e o decizie eronată și în loc să accepte realitățile dând posibiltate și altor partide să-și exercite dreptul de a forma o alianță de guvernare în R. Moldova, PCRM este pregătit să declare război și acest război nu poate decât să provoace alegeri anticipate în 2010 și nervozitate pe termen scurt.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE