Partidul Comuniştilor (PCRM) a acționat în judecată membrii CEC, deoarece le-ar fi interzis utilizarea simbolurilor comuniste în cursa electorală și înscrierea cu acestea pe listele de vot. Comuniștii s-au adresat Curții de Apel Chișinău, cerându-i să facă dreptate în acest caz, înalta Curte având la dispoziție 5 zile pentru a formula o decizie.

Comuniștii susțin că cei care candidează pentru localele din noiembrie curent, reprezentând PCRM, li s-a încălcat dreptul de fi ales.
De cealaltă parte, membrii CEC susțin, printr-o declarație de presă, că aceștia respectă prevederile normative privind interzicerea utilizării simbolurilor regimului comunist totalitar (secera şi ciocanul şi orice suport cu aceste simboluri), inclusiv în calitate de simbol electoral în cadrul oricărui tip de alegeri.
„Organele electorale nu sunt în drept să accepte şi să înregistreze simbolurile electorale prezentate contrar rigorilor legislaţiei în vigoare.  În acest sens, concurenții electorali sunt în drept să-și aleagă în calitate de simbol electoral orice reprezentare grafică pe care o doresc, cu excepțiile stabilite de lege. Folosirea simbolurilor electorale nu sunt obligatorii, concurenții electorali avînd posibilitatea să fie înscriși în buletinul de vot și fără imprimarea semnului sau simbolului electoral”, se explică în declarație.
Menționăm, că la 11 noiembrie current, în 4 localități din țară vor avea loc alegerile locale pentru funcția de primar. Utilizarea simbolurilor comuniste în scopuri politice a fost interzisă prin lege de către deputați la 12 iulie current, însă PCRM a atacat această decizie la Curtea Constituțională.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE