Parlamentul revine, pe final de an, la subiectul frudei bancare. Legislatorii vor organiza audieri a instituțiilor responsabile de recuperarea banilor din furtul miliardului. Despre organizarea audierilor a scris deputatul Radu Marian. Parlamentul se va focusa pe acțiunile și inacțiunile instituțiilor statului după decizia executorie a Curții de Apel privind condamnarea fugarului Ilan Șor și obligarea acestuia la restituirea sumei de 5.2 miliarde de lei.

„Vom discuta în special despre acțiunile și inacțiunile instituțiilor statului după decizia executorie a Curții de Apel de condamnare a fugarului Șor și restituire de către acesta a 5.2 miliarde de lei. La audieri vor fi invitate instituțiile și persoanele implicate în procesul de recuperare, cum ar fi Procuratura, BNM, CNA, ARBI și altele”, a declarat Radu Marian.

În anul 2014 Republica Moldova a fost zguduită de cel mai mare jaf din istorie statului. Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au fost devalizate de 1 miliard USD, iar alte bănci au avut tangențe la frauda bancară cum ar fi Victoria Bank. Până în prezent,, statul nu a reușit să recupereze suma fraudată. Dosarul „furtul miliardului” are mai multe episoade unde figurează mai mulți politicieni, directori de bănci, guvernatori și viceguvernatori ai BNM, persoane fizice. Ultimele date ale Băncii Naționale a Moldovei relevă că s-a reușit recuperarea a 2,6 miliarde de lei din comercializarea activelor celor trei bănci aflate în proces de lichidare, dar nu frauda bancară propriu-zisă. Banii ar fi ajuns în mai multe jurisdicții din Rusia și UE.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE